600 de medici ai Spitalului Județean, testați pentru HIV și hepatitele virale B și C

359
600 de medici ai Spitalului Județean, testați pentru HIV și hepatitele virale B și C - medicitestati-1528029075.jpg

Articole de la același autor

Zilnic, medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța intră în contact cu persoane bolnave, iar riscul de contactare a unor viruși și apoi de transmitere mai departe către alți pacienți este foarte mare. De aceea, la solicitarea conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, echipele Fundației Baylor Marea Neagră au testat pentru HIV și hepatitele virale B și C aproximativ 600 de medici și de asistente medicale. 


Testările s-au derulat cu ocazia proiectului-pilot Săptămâna Europeană a Testării, fundația constănțeană reafirmându-și astfel interesul pentru problemele de sănătate publică, dar și sprijinul față de sistemul sanitar de stat. Costul mediu al unei testări este de 10 euro, suportat integral de Baylor, iar estimările arată că, până la finele anului 2018, acțiunea de testare de la SCJU va avea aproximativ 2.000 de beneficiari. 


Testarea periodică a cadrelor medicale este necesară din cauza riscurilor profesionale la care aceștia sunt expuși, transmiterea cea mai frecventă a HIV și a virusurilor hepatitice B și C fiind pe calea sângelui. Timpul alocat unui beneficiar este, în medie, de 15 minute, iar cele 13 zile în care echipele Baylor au testat până acum medicii și asistentele Spitalului Județean Constanța subliniază misiunea de a ajuta comunitatea să dezvolte servicii eficiente de prevenire și de îngrijire a bolilor infecțioase. 


"În cele trei luni de la inițierea proiectului, am testat aproximativ 600 de angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța, medici și asistente. Ne bucură faptul că putem sprijini cea mai mare unitate spitalicească din județ prin oferirea, în mod gratuit, a testelor de HIV și hepatite B și C necesare a fi repetate periodic pentru dosarul fiecărui angajat din sistemul sanitar. Mai mult decât atât, am răspuns solicitării conducerii Centrului de Plasament «Delfinul» din Agigea, unde am testat gratuit 33 de rezidenți", a declarat Mihaela Bogdan, coordonatorul Programului de Consiliere, Testare Voluntară și Gratuită. 


La rândul său, Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundației Baylor Marea Neagră, a declarat: "Implicarea organizației noastre în demersurile europene și mondiale privind testarea și sublinierea pericolului reprezentat de bolile infecțioase reprezintă constante în activitatea pe care o desfășurăm. Fundația Baylor reamintește cu fiecare ocazie importanța testării pentru HIV și hepatite virale B și C. Este o chestiune de sănătate personală, dar și de sănătate publică. Testarea la Baylor îndeplinește toate criteriile Organizației Mondiale a Sănătății. Testăm gratuit pentru a depista infecțiile cu HIV și cu virusurile hepatitice B și C în trei centre din Constanța (Centrul de Excelență Baylor și Policlinica 1) și Tulcea (Centrul de testare din Spitalul Județean)". 


Dobrogenii se pot programa pentru testarea gratuită telefonic, la numărul 0241/691.730 sau online. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2788 secunde