USR: Codul Administrativ, ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregătește

Duminică, 19 Noiembrie 2017
154
Noul Cod Administrativ este "ultimul cui din sicriul" pe care PSD îl pregătește pentru administrația publică a României, susține USR, într-un comunicat de presă.

"Noul proiect de Cod Administrativ propus de PSD distruge eforturile din ultimii 15 ani de a aduce integritate și performanță în administrația publică. Noile reglementări au același scop ca modificările din Legile Justiției - slăbirea luptei anticorupție - de data aceasta prin slăbirea regimului incompatibilităților, relaxarea criteriilor de integritate, diminuarea răspunderii decidenților politici, politizarea funcțiilor publice", se spune în comunicat.

Potrivit USR, proiectul de Cod Administrativ conține prevederi care determină crearea unor "super miniștri".

"La condițiile generale pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului, nu mai apare interdicția de a ocupa orice funcție publică timp de 3 ani de la încetarea mandatului în urma constatării unei incompatibilități. Se omite cazul de încetare a mandatului de ministru din motive legate de caracterul ilicit al averii, așa cum este stipulat în legislația actuală. Se elimină controlul cu privire la oportunitatea emiterii actelor administrative din partea altor autorități, incluzând aici și instanțele de judecată - aprecierea necesității și oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului aparține exclusiv membrilor Executivului", susține USR.

Totodată, funcțiile de prefect și de subprefect devin funcții de demnitate publică, asimilate funcțiilor de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat (în legislația actuală prefecții sunt înalți funcționari publici). Potrivit USR, prefectul poate fi membru de partid și poate avea scutire de la formarea profesională de specialitate.

"Acest cod reprezintă ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregătește pentru întregul cadru instituțional și administrativ al României. După bâlbâielile din Codul fiscal, după atacul direct asupra justiției, după raportul pe MCV al Comisiei Europene care confirmă încă o dată dezastrul guvernării PSD/ALDE, acest cod continuă un proces de capturare a statului și de subordonare unor interese politice", a declarat senatorul Florina Presadă, de la USR, conform comunicatului citat. 

Pagina a fost generata in 0.3594 secunde