X
X
Mai multe ştiri online:

Președintele Klaus Iohannis, despre anticipate: "Nu exclud absolut niciun scenariu"

Ştire online publicată Marţi, 21 Ianuarie 2020. Autor: Carmen MOCANU
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că a trimis Parlamentului solicitarea de a convoca sesiune extraordinară pentru asumarea răspunderii Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Potrivit șefului statului, sesiunea ar urma să aibă loc în perioada 27 - 31 ianuarie.


"Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că toate demersurile care sunt conforme cu Constituția sunt legitime.


"Restul, este decizie politică. Evident, un politician, un partid politic vine cu acele propuneri pe care le consideră oportune. Important este să fie constituționale și legale. Există anumite recomandări pe care le considerăm extrem de importante, dar există anumite discuții care nu s-au concretizat în recomandări și sunt vehiculate de unii politicieni drept recomandări. Da, este bine să ținem cont de ceea ce se întâmplă și în restul Uniunii Europene, fiindcă nu vrem să facem notă discordantă, vrem să fim parte din Uniunea Europeană și în acest domeniu", a susținut Iohannis.


În altă ordine de idei, el și-a arătat din nou scepticismul cu privire moțiunea de cenzură.
În ceea ce privește declanșarea alegerilor antiicpate, președintele a spus că nu exclude niciun scenariu cu privire la această situație.


El a fost întrebat, într-o conferință de presă, dacă exclude din start ca premierul Ludovic Orban să demisioneze din funcție, dacă nu se ajunge la alegeri anticipate prin moțiune de cenzură.


"Eu nu exclud acum, din start, absolut niciun scenariu, dar, într-adevăr, chestiunea demisiei nu a fost discutată", a spus Iohannis.


Întrebat dacă, în cazul în care demisia premierului va rămâne singura variantă pentru declanșarea anticipatelor, va recurge la această modalitate, șeful statului a răspuns: "La momentul când se va discuta această chestiune, cu siguranță se va face și un anunț public".


Președintele Iohannis a adăugat că își dorește ca Ludovic Orban să rămână premier și a reiterat că șansele să se ajungă la alegeri anticipate sunt de 50%.


Despre alte persoane din PNL care ar putea prelua funcția de prim-ministru, el a apreciat că acest partid a avut întotdeauna personalități pentru toate pozițiile din statul român.


Iohannis a arătat că nu i se pare oportună discuția cu privire la un guvern de uniune națională în cazul anticipatelor și că își dorește un executiv liberal.


"Nu mi se pare oportună discuția despre un guvern de uniune națională. Eu îmi doresc un guvern liberal. Și variantele sunt fie anticipate, fie guvern liberal. Orice altă variantă, cel puțin pentru mine, nu intră în discuție", a subliniat șeful statului.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Vineri, 18 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!" 16553 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!"
Economie
Sambata, 19 septembrie Foto : Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși! 2518 vizite, 0 comentarii Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși!
Social
Marti, 15 septembrie Foto : Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat 1516 vizite, 0 comentarii Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1488 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1268 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.3973 secunde