Ziua Limbii Turce, sărbătorită de UDTR cu premii pentru elevi

299
Manifestările culturale prilejuite de Ziua Limbii Turce au debutat, ieri, la Constanța, cu deschiderea lucrărilor conferinței internaționale, "Polifonii culturale-Limba, cultura și civilizația turcă în lume". 


Conferința a fost organizată de Facultatea de Litere a Universității "Ovidius" din Constanța în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România și Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA). La deschiderea lucrărilor au rostit scurte alocuțiuni: subsecretarul de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, prorectorul Universității "Ovidius" din Constanța, profesor univ. dr. Mihai Gîrțu, decanul Facultății de Litere, conferențiar universitar dr. Cristina Tamaș, președintele comisiei de învățământ a UDTR, prof. Vildan Bormambet. În intervenția sa, repezentanta UDTR a dat citire mesajului președintelui Fedbi Osman, cu prilejul Zilei Limbii Turce. Decanul Facultății de Litere, conf.univ.dr. Cristina Tamaș, a mai dat cuvântul vicepreședintelui Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă TIKA, Birol Çetin, și Ambasadorului Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș. 


În aceeași zi, a fost inaugurat laboratorul de limba turcă din cadrul Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța, sală de curs amenajată de TIKA. Panglica de inaugurare a fost tăiată de subsecretarul de stat al DRI, Aledin Amet, și inspectorul școlar general al ISJ, prof. Gabriela Bucovală, împreună cu vicepreședintele TIKA, Birol Cetin, Ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș, și coordonatorul Biroului TIKA București, Yasemin Melez Biçer. La festivitatea de inaugurare au participat: muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, inspectorul școlar Icbal Anefi, directorul adj. al Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", prof. Loredana Tănase, președinta Comisiei de învățământ a UDTR, prof. Vildan Bormambet și profesorul de limba turcă, Subihan Iomer. 


Manifestările prilejuite de Ziua Limbii Turce s-au încheiat cu un spectacol de dansuri tradiționale turcești susținut de ansamblurile folclorice ale UDTR, "Fidanlar", "Delikanlilar", "Martilar" și "Filizler". Invitate în spectacol au fost ansamblurile foclorice "Brâulețul" și "Karasu" (UDTTMR). În cadrul spectacolului au fost premiați câștigătorii concursului școlar de poezii și cântece în limba turcă, "Güzel Dilim- Frumoasa mea limbă turcă". Elevii au primit premii din partea Uniunii Democrate Turce din România și a Agenției de Cooperare și Colaborare Turcă. Premiile UDTR au fost înmânate de prim-vicepreședintele UDTR, Iusein Gemal, și de președinta Comisiei de învățământ, prof. Vildan Bormambet. Evenimentul a fost organizat de Comisia de cultură a UDTR și a fost coordonat de președinta comisiei, Serin Turkoğlu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5875 secunde