Ziua Imnului Național a fost sărbătorită pe Esplanadă

568
Ziua Imnului Național a fost sărbătorită pe Esplanadă - 35d84f287e656f27d6256b8f55e30859.jpg

Articole de la același autor

Esplanada din fața Comandamentului Flotei a fost, ieri dimineață, scena ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Imnului Național al României de către Prefectura Județului Constanța, în parteneriat cu Garnizoana Constanța. Evenimentul, la care au participat, alături de oficialități, constănțeni de rând, dar și turiști, a ieșit din tiparele edițiilor anterioare, reușind să dea o notă distinctă festivităților de acest gen.
Dedicată Zilei Imnului Național, instituite prin Legea 99 din 26 mai 1998, sărbătoarea de ieri a debutat cu salutul de onoare al Gărzii, urmat de o rugă de închinare pentru popo-rul român, oficiată de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și, ulterior, de alocuțiunea susținută de reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanța, Claudiu Palaz. Acesta din urmă a declarat că evenimentul este închinat cântecului simbol al Revoluției de la 1848, "Deșteaptă-te, române!", "a cărui forță mobilizatoare nu și-a alterat nicio clipă fermentul patriotic, timpul adâncindu-i albia în sufletul poporului român".
În opinia prefectului Palaz, actualul imn național al României a marcat momente istorice importante, precum Războiul de Independență din 1877, Primul și Al Doilea Război Mondial, dar și, câteva decenii mai târziu, revoluția din decembrie 1989. Considerându-l un simbol al "sufletului românului însetat de dreptate, libertate și unitate", "Deșteaptă-te, române!" concentrează, conform spuselor prefectului Constanței, "setul nostru de valori și de tradiții", simbolizând totodată entitatea statală a națiunii. "Imnul este, alături de celelalte simboluri ale națiunii, icoana patriei și o relicvă sfântă și înălțătoare a credinței patriotice", a mai afirmat, ieri, de Ziua Imnului Național, Claudiu Palaz.
În continuare, Muzica Militară a interpretat cele cinci imnuri care au reprezentat România în timp: "Imnul regal român", "Zdrobite cătușe", "Te slăvim, Românie", "Trei culori" și "Deșteaptă-te, române!".
Printre cei prezenți la evenimentul de ieri s-au numărat, pe lângă reprezentanții Prefecturii (prefectul Palaz, subprefectul Aidun Curt-Mola, directori și alți funcționari) și ai Garnizoanei Constanța, primari din județ - Cristian Cîrjaliu, Vasile Delicoti, Nicolae Matei, Tudorel Nădrag - , Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, dar și un reprezentant al Primăriei Constanța, anume Petrică Munteanu, directorul Direcției Relații Internaționale și Organizare Evenimente. Din partea Consiliului Județean Constanța, însă, nu am observat prezența niciunui reprezentant. Cât privește parlamentarii constănțeni, singurul dintre ei care a participat la Ziua Imnului Național a fost deputatul Aledin Amet, reprezentantul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3523 secunde