Vin americanii, se scumpesc terenurile în județul Constanța!

5933

Articole de la același autor

Exproprierile din comunele Mihail Kogălniceanu și Lumina, pentru extinderea bazei militare și transformarea într-un mini-oraș militar, sunt pe ultima sută de metri. Vor avea oamenii din zonă beneficii pentru că vor veni mai mulți soldați americani? Unii cred că da, mai ales că primul impact este că deja au început să crească prețurile terenurilor.

Demersurile pentru extinderea Bazei Militare „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța avansează de la o zi la alta. În timp ce Ministerul Apărării Naționale a lansat, la începutul lunii martie, licitația pentru achiziția de „Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru realizarea infrastructurii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu”, administrațiile publice din comunele Mihail Kogălniceanu și Lumina sunt pe ultima sută de metri cu exproprierile.

Căci, pentru extinderea bazei militare și transformarea ei într-un orășel militar care să concureze ca dimensiune cu structurile NATO din Germania, a fost nevoie să fie luat teren de la unitățile administrative din zonă.





Peste 110 milioane de lei pentru proprietarii cărora Armata le-a luat terenurile

Demersurile de expropriere au început din 2019, iar la începutul lui 2020 a fost publicată hotărârea în acest sens în Monitorul Oficial. Activitatea de expropriere a fost sistată, în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, dar a fost reluată în vară. Reamintim că au fost expropriați 1.395 de proprietari, respectiv 149 din Lumina, iar 1.246 din Mihail Kogălniceanu, care dețineau în jur de 2.400 de hectare – 2.219 de hectare pe teritoriul comunei Mihail Kogălniceanu, iar restul în Lumina.

„La ora actuală, mai au să își primească banii aproximativ 20% dintre proprietari”, ne-a precizat Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina. La fel, la Mihail Kogălniceanu, au fost expropriate aproximativ 80% dintre terenuri. „Sunt câteva sole unde nu s-a reușit identificarea proprietarilor. Sunt cazuri în care proprietarii din acte au decedat, nu au fost realizate succesiunile sau nu au fost identificați moștenitori. În aceste cazuri, moștenitorii au la dispoziție trei ani să vină cu documentele de proprietate, pentru a revendica sumele alocate”, a arătat Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu. De menționat că este vorba despre aproximativ 20 de terenuri.



Pe de altă parte, printre cei pe care statul i-a exproprietărit „pentru realizarea unor obiective de utilitate publică de interes național”, sunt și nemulțumiți de sumele primite, care urmează să se adreseze instanței de judecată. Având în vedere destinația terenurilor, statul a aplicat o procedură specială accelerată pentru exproprieri, iar despăgubirile au fost stabilite de evaluatori autorizați ANEVAR; eventualele contestații nu suspendă transferul dreptului de proprietate, spun surse din rândul militarilor. Despăgubirile sunt în cuantum de 110.019.998 lei, din care aproape 107 milioane de lei pentru proprietarii din Mihail Kogălniceanu, iar peste 3 milioane de lei pentru cei din Lumina.

Prețurile terenurilor în zonă au început să crească

Extinderea și modernizarea bazei militare are consecințe și asupra viitorului celor două comune. În primă fază, numai vestea că în zonă vor veni și mai mulți soldați americani, a dus la creșterea prețurilor terenurilor. La Lumina, de exemplu, terenurile intravilane au ajuns să se vândă cu prețuri cuprinse între 30 și 70 euro/metrul pătrat, în funcție de poziție și utilități. Dar locuitorii spun că nu doar vestea extinderii bazei militare de la Kogălniceanu este responsabilă, ci și faptul că tot mai mulți locuitori din Constanța își caută un refugiu într-o zonă mai liniștită, aflată în plină expansiune.



Între timp, la Mihail Kogălniceanu terenurile intravilane se vând și cu 20 euro/metru pătrat, în timp ce în extravilan sunt puse la vânzare cu 6 euro/metru pătrat. Asta în condițiile în care, statul român a oferit 4 euro/metru pătrat celor pe care i-a exproprietărit. Pe de altă parte, apartamentele sunt puse la vânzare cu sume de peste 50.000 de euro, prețuri care rivalizează cu municipiile. „Comuna Mihail Kogălniceanu se dezvoltă. Pe de o parte, vor fi avantaje, prin faptul că vor fi create noi locuri de muncă, va crește gradul de atracție pentru investitori, vizibilitatea comunei în plan regional și național. Pe de altă parte, sunt și dezavantaje: bugetul comunei va fi diminuat, prin privarea de impozitele și taxele pe care le primeam pentru terenurile expropriate”, a explicat primarul Ancuța Belu. Administrația locală vrea să țină pasul cu dezvoltarea bazei, astfel că a început demersurile pentru realizarea unui nou cartier în comună.

Proiectul extinderii bazei militare, în nouă ani

Cât privește lucrările de la baza militară, în prima etapă este realizată infrastructura viitorului orășel militar, iar licitația lansată, pentru servicii de peste 2,1 milioane de lei, fără TVA, va presupune realizarea unui aerodrom, a unor piste și a unor clădiri militare. Firmele interesate vor putea depune dosarele până pe 27 mai, iar evaluările vor fi realizate până la sfârșitul lui 2021. Se impune menționat că proiectul este unul de durată, lucrările urmând să fie realizate în aproape nouă ani. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.572 secunde