Viceprimarul Constanței, DECEBAL FĂGĂDĂU a RĂSPUNS ÎNTREBĂRILOR TALE

4373
46
Viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău este prezent în redacția Cuget Liber, pentru a purta o discuție directă cu cititorii. Dacă doriți să aflați cum se va transforma Constanța în următorii ani, dacă aveți vreo sugestie, nelămurire sau reclamație în legătură cu orașul în care locuiți, lăsați un comentariu la acest articol, iar viceprimarul vă va răspunde.


ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI


1. Când vor fi introduse în Constanța camere de supraveghere, atât a traficului rutier, cât și a zonelor intens circulate, aglomerațiile urbane mai mari? De asemenea, nu credeți că este o bună soluție și introducerea de camere video în mijloacele de transport în comun? Astfel am putea scăpa de hoții de buzunare.


Decebal Făgădău - În calitate de coordonator al tuturor proiectelor ce fac parte din planul integral de dezvoltare al zonei Metropolitane Constanța. Avem proiecte care vizează introducerea de camere în mai multe localități din municipiul Constanța. Scopul acestor camere este acela de a crea infrastructura suport, pe care instituțiile responsabile să-și pună softurile și să-și culeagă datele de care au nevoie pentru a-și desfășura activitatea. Nu este o infrastructură de detalii, care să intre în intimitatea persoanelor, ci care vine să supervizeze ordinea și siguranța publică.


Pentru mijloacele de transport în comun am avut un proiect care este pe lista de rezervă a proiectelor ce urmează să fie finalizate, dar în timp ce ține de o relație între Consilul Local și Regia de Transport în Comun, toate tulburările din Regia de Transport în Comun au dus la amânarea acestui proiect. Însă acesta se va concretiza.


2. Vă rugăm să găsiți soluții civilizate în problema câinilor comunitari... nu vrem ca aceștia să fie omorâți de către SRL-ul cărora administrează ecarisajul..vrem să fie promovați în vederea adopției, să se permită adopția la distanță.. ca plătitor de impozite și taxe care se duc la bugetul APL, doresc ca banii mei să fie folosiți pentru sterilizarea și construirea de adăposturi pentru câini, nicidecum pentru omorârea lor și traiul bun al celor de la firma care administrează de ani de zile ecarisajul.


(n.r. - răspunsul este valabil pentru toate întrebările ce fac referire la problema câinilor comunitari)


Decebal Făgădău - Ne învrăjbim între noi și căutăm o atenuare a efectelor, fără să umblăm la cauză. Problema este gestionată de către viceprimarul Gabi Stan. Competențele mele nu interferează cu Direcția care administrează această problemă, dar pentru că sunt consilier local, cetățean al Constanței și părinte a doi copii, vă pot spune că susțin un mod de rezolvare civilizat al problemei câinilor maidanezi, dar sunt conștient că modul civilizat de rezolvare poate să acopere un procent foarte mic din problema existentă astăzi. În general, lumea se ferește a fi un paratrăznet pentru problema câinilor maidanezi, însă eu încurajez ambele atitudini, și cea fermă și cea blânda, pentru că sunt conștient că nu există o singura rezolvare astăzi. Serviciul de ecarisaj este limitat din puct de vedere al resurselor financiare alocate și al capacităților de cazare. Vă pot spune că voi milita pentru transparentizarea activității acestui serviciu, o raportare lunară trimestrială a capturilor, a adopțiilor și a eutanasierilor. În a doua jumătate a anului veți găsi aceste rapoarte pe site-ul primăriei.


3. Câți bani aduce stațiunea Mamaia Primăriei Constanța?


Decebal Făgădău - Putem să estimăm, pentru că toată lumea știe ca datele din această industrie a turismului nu sunt cele mai acurate. La bugetul primăriei mă interesează partea de economie a turismului. Vorbim despre două componente: un venit direct și un un venit din cota de pe impozitul global. Din estimările mele, veniturile din stațiunea Mamaia, la un buget de aproximativ 130 de milioane de euro, se cifrează la 25 - 30% din această sumă.


4. Unde sunt cei 400 000 de pomi și arbori plantați în Constanța, pe ce suprafață sunt plantați conform declarațiilor scrise ale primarului?


Direcția de gospodărire comunală condusă de doamna Aurora Trașcă este în subordinea domului viceprimar Gabi Stan. Numărul de telefon al Direcției este 0241 488 180.


5. De ce se construiesc blocuri pe bulevardul Lăpușneanu pe spațiul verde, înspre satul de vacanță, vis-a-vis de parcul Tăbăcărie? Ce parcuri noi aveți în plan să amenajați în orașul Constanța, în viitorul apropiat?


Blocurile se construiesc pe terenuri proprietate privată. Autorizarea construirii este doar ultima etapă dintr-o serie de autorizări ale tuturor instituțiilor ale statului. Primăria doar ia act de aceste avizări și autorizează construcțiile ce se încadrează în reglementările urbanistice avizate.


(n.r. - răspunsul este valabil pentru toate întrebările ce fac referire la problema parcurilor și a trenului din parcul Tăbăcărie)


Întrucât avem 4600 de dosare de retrocedare. Întrucât am muncit între 3 și 6 luni pentru niște amărâte de stații de pompare (250 m pătrati pentru fiecare), posibilitățile fizice fiind limitate, m-am preocupat să aducem parcurile existente la un nivel minim 2014. Parcul Arheologic, Parcul Tăbăcărie, Parcul Carol I - sunt parcuri care beneficiază și vor beneficia de finanțare europeană și din fondul de mediu. Pentru că nu avem posibilitatea acum de a face parcuri noi, le vom îmbunătăți pe cele pe care le avem. Aceste zone vor rămâne sigilate ca zone verzi. 


Vă pot spune că vom avea facilități civilizate în aceste parcuri, că tractorul din parcul Tăbăcărie va fi înlocuit cu un mijloc de transport electric, cu un traseu distinct, nesuprapus cu traseul bicicliștilor, cu cel al pietonilor. Iubitorii de animale vor avea un loc special amenajat și, lucrul cel mai important - la intrarera în aceste parcuri vor fi amplasate panouri cu reguli de conduită.


6. Sunteți singurul din Primăria Constanța (aici mă refer la primar și celălalt viceprimar) care într-adevăr muncește. Știu că sunteți coleg cu Mazăre, dar dacă el hotărăște să nu mai candideze ați dori să candidați la Primăria Constanța? Nu vreau să vă laud sau să vă perii, dar eu cred că meritați să conduceți orașul.


Decebal Făgădău - Nu sunt singurul om care muncește în această primărie. Eu sunt o componentă a unui angrenaj. Nu vă pot spune care rotiță dintr-un ceas elvețian este cea mai importantă rotiță. Contează rezultatul. Nu mi-am dorit și nu-mi doresc nicio ascensiune nemeritată, nemuncită, venită prea repede. Principala mea preocupare este legată de acest mandat de viceprimar, al echipei Mazăre. O decizie politică legată de o candidatură se ia într-un cadru politic. Ca intenție personală îmi doresc să fiu cel mai bun tată din lume.


7. Domnule primar, când vor fi scoase șinele de tramvai de pe podul de la butelii deoarece ne rupem mașinile pe acolo? A rămas singura porțiune de drum din oraș cu șine de tramvai și culmea pe un pod unde iarna e zăpada, gheața.. plus că a devenit și foarte circulat după deschiderea Cora. Nu credeți că trebuie făcut ceva?


Decebal Făgădău - Cunosc foarte bine zona. Podul de la butelii trebuia să intre în revizie capitală în anul 2011, apoi în 2012, apoi în 2013. Întrucât varianta ocolitoare a Constanței nu fusese terminată și podul de la IPMC, nu ne-am permis să blocăm orașul. De îndată ce podul de la IPMC va fi reparat cu bani de la Guvern, ne vom reprograma revizia capitală pentru podul de la butelii. La începutul verii, aporoximativ 15 iunie, cred că vom inaugura podul de la IPMC cu o nouă față.


8. Când se va prelungi linia de autobuz 101C până la poarta 1? Cred că cei care stabilesc traseele nu au circulat cu acestea niciodată!


Decebal Făgădău - Este prima oară când aud despre această propunere sau că există solicitări de modificări a acestei rute. Vă rog să transmiteți propunerea sau solicitarea dvs. pe adresa [email protected] și vă asigur ca veți primi răspuns. În mod cert, după ce municipiul va beneficia de proiecte europene, este necesar un master plan care să reglementeze circulațiile, legăturile în interiorul orașului și orașul cu regiunea. Anul acesta vom începe acest studiu de trafic.


9. De circa 6 ani de zile reclamăm la Primăria Constanța, Polaris și poliție situația ghenelor de gunoi de la intersectia str. Partizanilor cu Delfinului. În centrul Constanței (zona DACIA) avem parte zilnic de cetățeni romi care vin cu căruțele și aruncă de la bălegar până la moloz. Este inadmisibil să nu primim un răspuns concret nici până acum în condițiile în care am trimis și fotografii cu mizeria de nedescris care se creează. Nu mai vorbim de câini maidanezi, de trotuare pline de gropi, decupate de 6 luni pentru nu știu ce racordări?! Și lăsate baltă (am înțeles că lucrează vreo trei firme diferite la acest proiect?!)


Decebal Făgădău - Problema gunoiului este de compentența doamnei Aurora Trașcă - 0241 488 180. Problema căruțelor, a rromilor, Poliția Locală, domul Daniel Bratu: 0241 484 206. Dacă nu se rezolvă această problemă în termen de o săptămână, aștept un e-mail de la dvs. pe adresa [email protected]


10. Domnule Viceprimar, Constanța este moștenitoarea unei mari metropole antice-Tomis. Nimic din ce s-a făcut până acum, dar nimic! ...Țin să subliniez, nu a arătat ca administrația municipalității se îngrijește de aceasta moștenire. În toate țările civilizate, moștenirea istorică este pe primul plan. La Constanța, cele mai jalnice locuri sunt cele istorice. Nu s-a făcut nimic pentru punerea în valoare a zonei portuare vechi; in Peninsula s-a construit peste edificii publice vechi, lucru inimaginabil pentru o societate modernă (vă aduc aminte numai de construcția Clădirii Tribunalului nou, de cea din spatele Teatrului etc.). Istoria și monumentele sale, care pot fi surse inimaginabile de câștig și pentru acum, dar mai mult pentru viitor, au fost definitiv îngropate. Muzeul de Istorie se zbate în greutăți care întrec orice închipuire. Arheologii au ajuns să facă șantierele după principiul ,,fiecare cum se descurcă,,! Vă întreb, Domnule Primar, cu tot respectul, cu toată considerația pentru funcția pe care o gestionați momentan: are municipalitatea o strategie în privința cercetării, conservării și valorificării moștenirii culturale antice? da? sau nu? Dacă are, în ce consta, ce o să vedem în următorii 10 ani, spre exemplu la Constanța, dacă nu, de ce? Cine se face vinovat?


Decebal Făgădău - Nu avem această strategie, dar fiecare dintre noi avem exact aceeași putere de a crea această strategie. Responsabili pe lege, dar de la care nu aștept să facă, sunt Ministerul Culturii și Ministerul Educației. Dar, întrucât viața noastră este influențată de persoane, nu de clădiri și instituții, fiecare cetățean al orașului trebuie să contribuie la această dezvoltare. Viața culturală a Constanței trăiește cu fluxuri financiare și vizite, număr de intrări in instituțiile de artă și de cultură, nu cu aer. Dacă știe cineva cât costă un bilet complet la Muzeul de Artă, îi promit cî facem împreună un tur al acestui muzeu.
   


Comentează știrea

46 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
gabrie
8 aprilie 2014
constanta

1.unde sunt cei 400 000 de pomi si arbori plantati in Constanta , pe ce suprafata sunt plantati conform declaratiilor scrise ale primarului ? 2.de ce nu se rezolva problema cainilor vagabonzi ? 3.ce se intampla cu stadionul de pe strada Badea Cartan ? este lasat in paragina de 3 mandate cu toata baza din imprejurimi. se vor construi blocuri acolo ? 4.de ce au inceput reabilitarea in zona Peninsula fara sa renoveze Cazinoul si cladirile foarte vechi ? 5. cate gradinite s-au construit pe mandatele lui mazare ? 6.zona centrala , Stefan cel mare arata deplorabil , pavaj , cladiri parasite , spatii comerciale scoase la inchiriat dar fara ofertanti , caini , gunoaie , pasaj Tomis spoit cu putin var si ciment ? 7.cati bani aduce statiunea Mamaia primariei Constanta ? 8. cati bani sunt alocati pentru cultura in Constanta in acest an ? 9.cum se explica pretul foarte mare la apa ( 2 eur/ mp , pentru cei cu canalizare ) , daca marile investitii sunt cu bani europeni? 10.marile proiecte ale Constantei sunt facute cu bani europeni in aceste conditii cum se cheltuiesc banii primariei ? 11.nu este prea putin o singura parcare , tot cu bani europeni , in 3 mandate ? aici il rog sa nu spuna ca primaria a facut parcari pe bulevarde micsorand trotuarul pentru ca oamenii tot parcau acolo doar ca urcau masina pe trotuar, adica nu au creat locuri noi de parcare . 13.de la la plaja Modern langa restaurant Zorile accesul al plaja este inchis de 3 ani daca nu se lucreaza acolo ? 14. de ce toate strazile sunt intr-o stare avansata de degradare , nu neaparat gropi , dar capacele de canalizare " aranjate " rivalizeaza cu gropile , portiuni mari cu surpari ? presupun ca nici Decebal nu-si petrece concediul in tara , cred ca a fost si el plecat prin Germania , Austria , Ungaria , nu si-a pus si el intrebarea de ce la ei se poate si la noi , nu ? 15.lista mea este mult mai lunga , gigacaloria , investitii in orasul Constanta ( si aiaci nu vreau sa spuna ca se construieste masiv in Mamaia ) , piste de biciclisti , daca primarul este generos pe bani publici de ce nu scoate oamenii asistati social pe starzi sa faca curat , de ce nu se monteaza camere de luat vederi ..... de ce ...de ce nu afost facute pana acum in 3 mandate si totusi primaria mai este datoare si la banci , nu ?

constantean
8 aprilie 2014
Constanta

Pe cand si refacerea trotuarelor din km 4-5???

eric
8 aprilie 2014
diverse

1. In Tara Piticilor (proiect laudabil, frumos si foarte util) se plimba nestingheriti caini comunitari. Ba chiar unii au si pui si se pare ca sunt adoptati cu succes de catre personalul de supraveghere si paza de acolo. Ce parere aveti 2. Accesul in Tara Piticilor dinspre Teatrul de Vara a fost multa vreme la discretia tiganilor cu ponei care agasau cu insistenta lor si mirosul pestilential pe cei care treceau pe acolo. Aleea de acces era aproape blocata de pirandele care acostau trecatorii cu tot felul de obiecte de vanzare. Se pare ca aceasta practica continua si acum 3. Prin Parcul Tabacarie circula un asa-zis trenulet. O idee cat se poate de proasta. Are un traseu prestabilit, intr-adevar, pe o alee pietonala, pe care circula multi, foarte multi copii. Pe langa faptul ca polueaza atat fonic cat si datorita gazelor de esapament, viteza cu care circula printre oameni, adulti si copii este mare!!! Nu cred ca se poate opri in timp util si pe o distanta suficient de mica astfel incat sa evite o tragedie. Insasi ideea de a circula prin parc e ilogica. 4. Prin Parcul Tabacarie circula masini intre bulevardul Al. Lapusneanu si restaurantul La Cetate (care, culmea, are si parcare amenajata). Nu este vorba de masini de aprovizionare ci de masini ale clientilor. Pe unde circula? Printre parinti si foarte multi copii. 5. Prin Parcul Tabacarie circula haotic, sute, repet, sute de biciclete inchiriate, simple si duble. Un lucru extraordinar de bun, nu? Lumea face miscare in aer liber, nu? Exceptionala ideea. Dar, sunt SUTE!!! Cei ce le inchiriaza pot fi fericiti. Dar care este starea lor tehnica? Cei ce le folosesc le pot stapani? Sunt SUTE!!! Se organizeaza intreceri intre biciclisti, de obicei pusti fara pic de discernamant. Se face un slalom foarte periculos printre cei care se plimba pe jos, cu sau fara copii. Sunt SUTE!!! Nu au restrictii, se pot duce pe oriunde! Au avut loc accidente!!! Ce parere aveti? 6. In Parcul Tabacarie este plin de caini comunitari. Niste asa-zisi, dupa parerea mea ipocriti, iubitori de maidanezi, ii hranesc periodic pe alei sau la banci. Un caine care mananca devine agresiv cand se apropie cineva de el, instinctiv el isi apara hrana. 7. In Parcul Tabacarie, in zona hotelului Zodiac, inspre lac, impreuna cu sotia mea am fost, acum cateva luni, martorii atacului unei haite de caini comunitari (care s-au strans aproape instantaneu la chemarea unuia dintre ei) asupra unei perechi de tineri care se plimbau prin parc. Fata a fost pana la urma doborata la pamant si muscata de picioare. ce parere aveti?

Pintea
8 aprilie 2014
Constanta un oras sufacat de masini

1. Repararea trotuarelor pe bd Tomis la intersectia cu Aurel Vlaicu (linga benzinariile de la iesire din Constanta .Semaforizarea si pt pietoni a acestei intersectii pentru a putea avea acces la mall-urile din Nord .Trotuar pe partea mall-urilor pt a nu mai fi obigati sa mergem la aceste centre comerciale numai auto - sunt necesare piste de biciclete dar trebuie si trotuare civilizate spre zonele comerciale. 2 .Un trotuar intre Stefanita Voda si Maritimo ,daca nu ai masina zici ca mergi pe aratura. 3.Circulatia pe bd Tomis intre Lapusneanu si Tulcei-Sucevei a devenit un calvar -stam 3-4 stopuri pana trecem de intersectia cu Soveja ,un stop dureaza 90 secunde ,4-5 minute pt a trece de intersectie. Propuneri-largirea bulevardului la 3 benzi pe sens ,sau sens giratoriu in intersectie,sau sensuri unice pe Hasdeu si Adamclisi.Stop poluarii cu gaze de esapament.Trebuie facut ceva . Tomis Nord este cel mai mare cartier al Constantei ,insa in Nord au aparut marile mall-uri si cartierele nou construie. 4. capacele de la canalizari nu sunt la nivelul carosabilului. Pe strazi secundare le poti evita insa pe marile bulevarde unde benzile de circulatie sunt foarte inguste este greu

Angela
8 aprilie 2014
Intrebari

1. De ce s-a modificat puz-ul in nordul Constantei /Palazu mare dupa Boreal, din p+1 in p+2(3) ? 2. De ce se construiesc blocuri pe bulevardul Lapusneanu pe spatiul verde, inspre satul de vacanta, vis-a-vis de parcul Tabacarie? Ce parcuri noi aveti in plan sa amenajati in orasul Constanta, in viitorul apropiat? 3. La care Paste al cailor se va reabilita sau construi un nou CET? 4. Cand se va introduce un sistem de supraveghere video/ monitorizare stradala? Sau de tipul traffic inteligence, asa cum exista si in alte orase moderne din tara (Bucuresti, Timisoara) ? 5. Ce proiecte de investitii care sa creeze locuri de munca sunt prevazute pentru orasul Constanta si zona metropolitana? 6. Cand ordinea si curatenia pe strazi nu vor mai fi doar niste vorbe in vant? Politia locala ce face, cand da amenzi ? Piata Tomis III si zona limitrofa spre exemplu este o cocina la propriu.De caini nu mai vorbim 7. Considerati ca ridicarea dl. Mazare de catre DNA v-ar putea afecta si pe dumneavoastra? Ar mai fi si altele, ma opresc aici.

robert
8 aprilie 2014
?

nene, ti-ai pierdut timpul punand niste intrebari la care nu-ti va raspunde nimeni, existand sanse ca si acest individ pana vineri sa fie incatusat.

Răspuns la: constanta
Adăugat de : gabrie, 8 aprilie 2014
1.unde sunt cei 400 000 de pomi si arbori plantati in Constanta , pe ce suprafata sunt plantati conform declaratiilor scrise ale primarului ? 2.de...
Constantin Crisan
8 aprilie 2014
Tomis-Constanta

Domnule Viceprimar, Constanta este mostenitoarea unei mari metropole antice-Tomis. Nimic din ce s-a facut pana acum, dar nimic! ...tin sa subliniez, nu a aratat ca administratia municipalitatii se ingrijeste de aceasta mostenire. In toate tarile civilizate, mostenirea istorica este pe primul plan. La Constanta, cele mai jalnice locuri sunt cele istorice. Nu s-a facut nimic pentru punerea in valoare a zonei portuare vechi; in Peninsula s-a construit peste edificii publice vechi, lucru inimaginabil pentru o societate moderna (va aduc aminte numai de constructia Cladirii Tribunalului nou, de cea din spatele Teatrului etc.). Istoria si monumentele sale, care pot fi surse inimaginabile de castig si pentru acum, dar mai mult pentru viitor, au fost definitiv ingropate. Muzeul de Istorie se zbate in greutati care intrec orice inchipuire. Arheologii au ajuns sa faca santierele dupa principiul ,,fiecare cum se descurca,,! Va intreb Domnule Primar, cu tot respectul, cu toata consideratia pentru functia pe care o gestionati momentan: are municipalitatea o strategie in privinta cercetarii, conservarii si valorificarii mostenirii culturale antice ? da? sau nu? Daca are, in ce consta, ce o sa vedem in urmatorii 10 ani, spre exemplu la Constanta, daca nu, de ce? cine se face vinovat?

europeanu
8 aprilie 2014
Raspuns

Domnule Constantin Crisan,indraznesc sa va dau eu un raspuns la intrebarile dumneavoastra.Atata timp cat primaria este condusa de o secatura,de un hot,de un derbedeu cu numele mazare,orasul va decadea in continuare.Viceprimarul fagadau nu poate face absolut nimic pentru ca nu are nimic de spus.Poate ne ajuta inteligenta viceprimarului stan,deja celebru...

Pintea
9 aprilie 2014
Sens giratoriu

Sensul giratoriu de la Stefanita Voda -Aurel Vlaicu trebuia facut din luna decembrie .Ne-ati promis ca in aprilie va fi gata . Este foarte necesar .Rog luati masuri de finalizare

constănțean
10 aprilie 2014
un oraș decent

Constanța a devenit un oraș aglomerat,dati o hotărâre locală pentru parcarea zonală,mă refer la faptul ca cei care dețin masini să poată să le parcheze un locuiesc,vin de pe alte străzi parchează masina ,pleacă,iar cei care locuiesc acolo trebuie sa parcheze pe unde apucă,blocându-i,pt. că nu are unde în altă parte,si uite asa ies certuri sau mai rău,în tot cartierul,ctin.Brâncuși,Dionisie cel mic,etc.,nu există parc,loc de joacă,plin de câini,tigani,elevii care se duc la liceul albatros sunt muscati de câinii din zonă,mu pot să înțeleg atitudinea conducerii liceului,mai ales ca am văzut cum profesorii se uită cu indiferenta la cele întâmplate,in concluzie vrem un oras curat,sigur,decent,vrem sa va ocupati într-adevăr de problemele noastre,pt.că de aia v-am ales,mulțumesc.sper să primesc un răspuns,favorabil si rezolvabil.

46 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Pagina a fost generata in 0.4974 secunde