USR solicită Parlamentului reînființarea Comisiei comune pentru Codul Electoral

151
1
USR solicită Parlamentului reînființarea Comisiei comune pentru Codul Electoral - usrsolicitaflorinapresada-1507046057.jpg

Articole recomandate

Grupurile parlamentare ale Uniunii Salvați România de la Camera Deputaților și Senat au solicitat, ieri, Birourilor Permanente, reînființarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, cu un mandat discutat cu societatea civilă și Autoritatea Electorală Permanentă, se arată într-un comunicat al USR.

"Alegerile locale și parlamentare din 2016 au arătat că e nevoie să continuăm reforma electorală începută în ultimii ani. Aceasta trebuie să urmărească creșterea participării politice și egalitatea de tratament între actorii politici, dar și instituirea unui cadru procedural unitar în ceea ce privește organizarea diferitelor tipuri de scrutin", a transmis senatorul USR Florina Presadă, în comunicat.

Totodată, USR atrage atenția că modificările ar trebui adoptate, cel târziu, în prima parte a anului 2018, cu cel puțin un an înaintea alegerilor europarlamentare, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, însușite și de Curtea Constituțională a României.

"Așa cum s-a angajat public, USR susține reducerea numărului de semnături necesare pentru participarea în alegeri, a pragului electoral, îmbunătățirea sistemului de vot prin corespondență și revenirea la două tururi de scrutin la alegerea primarului", se spune în comunicat.

De asemenea, USR precizează că a solicitat și în luna mai reînființarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, dar cererea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.

"Nu putem schimba actuala clasă politică dacă menținem actualele reguli electorale", a spus Florina Presadă.

Ea a mai arătat că există neconcordanțe în felul în care se desfășoară alegerile locale și alegerile parlamentare, precizând că este nevoie de o uniformizare a regulilor.

"Solicitarea USR răspunde și propunerilor recente în acest sens făcute de către 21 de organizații nonguvernamentale președintelui României Klaus Iohannis", se mai spune în comunicat.

Comentează știrea

DODO
4 octombrie 2017
baieti isteti

astia s-au convins ( cam tirziu -momentul a fost guvernarea anti psd-ista ) ca fara diaspora PSD va fi un vesnic cistigator Asta s-a vazut la alegerile prezidentiale cind atit Gioana cit si Ponta au fost spulberati de voturile din diaspora De ce credeti ca PSD a pus bete in roata votantilor de afara ? ei stiu realitatea de accea vor face tot posibilul sa nu acorde acest drept Mai greu este la parlamentare ca pentru patru - cinci milioane de romani din afara au fost patru senatori ceea ce nu este o reprezentare corecta Trebuie gasit un procedeu facil de vot pentru diaspora altfel vom avea pe vecie guvern psd si presedinte anti psd iar asta va perpetua tiganeala de acum

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9101 secunde