USR-PLUS, semnal de alarmă! "Sarabanda populismului va pune economia pe butuci!"

550
USR-PLUS, semnal de alarmă!

Articole de la același autor

De la începutul perioadei stării de urgență, reprezentanții Guvernului Orban au luat o serie de măsuri prin intermediul unor ordonanțe de urgență. De partea cealaltă, nici opoziția nu s-a lăsat mai prejos și a depus o serie de proiecte menite să vină în ajutorul celor sfătuiți să stea la izolare sau care s-au trezit peste noapte fără locuri de muncă.

În acest context, Alianța USR-PLUS apreciază că printr-o serie de ordonanțe de urgență aprobate, precum și prin proiecte de lege inițiate de PSD, Pro România și ALDE, marea majoritate a firmelor și a cetățenilor sunt încurajați să nu mai plătească facturile de utilități, ratele lunare la creditele bancare, taxele și impozitele către stat.

Conform unui comunicat remis de Alianța USR-PLUS, astfel de măsuri sunt incomplete, creează blocajul economiei și dispariția banilor din economie, iar România riscă să ajungă în câteva luni într-o criză și mai serioasă.



"Măsurile propuse de Guvern și de Parlament par a veni în sprijinul oamenilor, dar nu este așa! Aceste măsuri nu îi vor ajuta pe oameni deloc. Întreaga țară - firme, angajați, pensionari, oameni în căutarea unui loc de muncă - va fi într-un blocaj economic. Dacă cineva ne spune că putem consuma fără să plătim, ne minte. Acești oameni vor să câștige încrederea și simpatia celor mai vulnerabili, fără a le păsa de consecințele reale. Cei mai afectați sunt cei mai vulnerabili, dar ajutorul oferit acestora trebuie să fie unul real, fără a crea dificultăți unor sectoare economice. Da, trebuie să amânăm parțial sau chiar total plățile lunare - rate, facturi, dări către stat. Dar trebuie mai mult. Trebuie să găsim resurse publice care să compenseze aceste neplăți", au transmis reprezentanții USR-PLUS.
Ei mai menționează că neplata facturilor de internet va face ca firma respectivă să nu își mai poată continua activitatea în lunile următoare. Același lucru se va întâmpla și cu furnizorii de electricitate sau gaze naturale, care se vor afla în imposibilitatea de a-și plăti mai departe furnizorii.

"Toate amânările de taxe, impozite și plata furnizorilor ar fi sustenabile dacă această criză ar dura numai o lună. Aceste companii ar putea suporta costul crizei timp de o lună, în semn de solidaritate cu cei afectați. Dar, dacă această criză durează 3 - 6 luni, atunci nici chiar marile firme nu vor putea suporta povara crizei și vor recurge la oprirea plăților către furnizorii lor, către stat și la concedieri. Problemele economice în lanț vor afecta economia și vor reduce posibilitatea de reluare a activității economice. Pierderile vor fi uriașe", se arată în comunicat.


În schimb, Alianța USR-PLUS salută măsura privind șomajul tehnic și încurajează băncile să ofere amânarea parțială a ratelor bancare pentru clienții aflați în șomaj tehnic, precum și pentru firmele profund afectate.


XXX

În altă ordine de idei, cele două partide susțin reducerea impozitării muncii pe salariile mici; amânarea la plată proporțională cu reducerea veniturilor; sumele astfel neîncasate ar trebui finanțate prin credite bancare, garanții de stat, operațiuni de factoring și orice instrument de plată, astfel încât economia să continue să funcționeze, chiar dacă la un nivel mai scăzut; instituirea de bonificații pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale și nu numai; statul - prin Ministerul Finanțelor și BNR - să își asume un rol activ și responsabil pentru păstrarea pe linia de plutire a angrenajului economic; găsirea surselor financiare externe care să sprijine efortul deosebit care revine statului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.082 secunde