UPDATE. Decizii importante în primul CEx fără Liviu Dragnea

150
UPDATE. Decizii importante în primul CEx fără Liviu Dragnea - vioricadancilamarianoprisananabi-1559076167.jpg
Liderii PSD s-au reunit azi, începând cu ora 11:00, pentru a discuta următorii pași pe care îi va face partidul după condamnarea definitivă la închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea în timp ce era încă în funcția de președinte al partidului și al Camerei Deputaților. Prima ședință a fost cea a Biroului Permanent Național (BPN), apoi a urmat o reuniune a grupurilor parlamentare, iar de la ora 18:00 – o ședință a Comitetului Executiv (CEX).

Principalele decizii pe care trebuie să le ia CEX-ul sunt validarea binomului Dăncilă-Stănescu la șefia partidului și propunerea unor noi miniștri în locul celor interimari. Viorica Dăncilă va prelua funcția de președinte interimar, iar Paul Stănescu pe cea de președinte executiv interimar.

Unii lideri PSD, printre care Dumitru Buzatu sau Robert Negoiță, au cerut ieșirea partidului de la Guvernare, în vreme ce alții, inclusiv Viorica Dăncilă, au făcut apel pentru păstrarea majorității alături de ALDE.

Cele mai importante momente ale zilei:

Ora 23.11 Marcel Ciolacu a fost votat în CEX la șefia Camerei Deputaților.

Ora 23.05 În CEX au fost votate propuneri pentru completarea echipei guvernamentale. Propuneri care, potrivit Antenei 3, vor fi trimise la Cotroceni. ele sunt după cum urmează: Titus Corlățean – vicepremier; Roxana Mânzatu – ministrul Fondurilor Europen; Natalia Intotero – Ministerul pentru Românii de pretutindeni; Ana Birchall – Ministerul Justiției.

La ieșirea din sediul în care a avut loc ședința CEX, Roxana Mânzatu a declarat că nu crede că șeful statului are motive să o respingă.

Ora 23.00 – Gabriela Firea a anunțat că a revenit în Comitetul Executiv și în Biroul Permanent ale partidului.

"S-a terminat ședința de Comitet Executiv. Am revenit în Comitetul Executiv și în Biroul Permanent. A fost un vot în unanimitate în Cex pentru a reveni pe aceste poziții", a precizat Firea la ieșirea de la ședința Comitetului Executiv.

Ea a avut o dispută cu un protestatar, căruia i-a spus că este plătit de un candidat care s-a aflat pe lista pentru europarlamentare a unui partid politic.

Ora 22.45 – Antena 3 transmite că Titus Corlățean va fi vicepremier după ce un vot în acest sens a fost dat în CEX. Corlățean, aflat în platoul emisiunii Sinteza zilei, a declarat că nu era la curent cu acel vot.

Ora 22:40 – Tudor Ciuhodaru a intervenit marți seară la Antena 3 pentru a nega faptul că i s-ar fi cerut de la vârful PSD să renunțe la mandatul de europarlamentare.

Ora 20:44 – Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost validată, în unanimitate, de Comitetul Executiv Național al PSD pentru funcția de președinte al organizației de București, au precizat marți pentru Agerpres surse politice. De asemenea, Gabriela Firea redevine, prin votul CExN, vicepreședinte PSD la nivel național, au menționat sursele citate.

Ora 20:40 – Tudor Ciuhodaru, aflat pe locul 7 pe lista candidaților PSD la alegerile europarlamentare, și-a retras candidatura, pentru ca Victor Negrescu, aflat pe locul 9, să prindă un mandat în Parlamentul European, au declarat pentru G4Media.ro surse din Comitetul Executiv al PSD (detalii aici).

Ora 18:46 – Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, consideră că ar trebui schimbat mecanismul de desemnare a președintelui Partidului Social Democrat, acesta fiind în prezent "foarte greoi".

"Este un mecanism foarte greoi. Eu cred că trebuie să fie un mecanism mult mai flexibil. O organizație, un partid trebuie să fie flexibil și să poată să își aducă de fiecare dată oameni în față de care are nevoie în fiecare moment", a declarat înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, Ecaterina Andronescu.

Pe de altă parte, întrebată dacă referendumul pentru Justiție trebuie aplicat, ea a răspuns: "Da, categoric, trebuie respectat votul popular întotdeauna. Nu ai cum să nu respecți ce spune poporul". "Am vorbit prea mult de justiție. Din păcate, acest lucru l-a plătit PSD foarte tare. Cred că trebuie să închidem subiectul. Justiția trebuie să își facă datoria", a mai spus social-democrata.

Ora 18:20 – Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat înaintea ședinței Comitetului Executiv al PSD, că organizația din București o susține pe Rodica Nassar pentru funcția de secretar general al partidului (detalii aici).

Ora 17:30 – Viorica Dăncilă a anunțat că propunerea pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților din partea social-democraților este Marcel Ciolacu, aceasta urmând să fie votată în Comitetul Executiv Național al partidului.

Ora 17:00 – Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat la finalul ședinței BPN și a grupurilor parlamentare, că discuția despre justiție a nemulțumit populația și asta ar putea fi explicația pentru pierderea alegerilor europarlamentare. Dăncilă a mai spus că de aici înainte vor fi ședințe săptămânale ale Biroului Permanent Național al partidului și ședințe lunare ale Comitetului Executiv, subliniind că deciziile în partid vor fi luate doar în forurile statutare, prin vot.

Ultima discuție cu Liviu Dragnea a avut-o duminică seară, a mai mărturisit Viorica Dăncilă, care a afirmat că probleme penale trebuie decontate de fiecare om în parte, nu de "noi toți" (detalii aici).

Ora 16:10 – Răspunsul lui Ponta la invitația Gabrielei Firea: "Chiar nu ne facem iar "frati" cu hoti si incompetenti ca sa primim si noi un pic de "ciolan"! Chiar am inteles ce au vrut sa spuna oamenii prin votul din 26 Mai si nu ii sfidam si nici nu incercam sa ii prostim!".

Ora 15:20 – Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că în conducerea PSD trebuie făcută curățenie și a propus ca puciștii anti-Dragnea excluși anul trecut din partid – Marian Neacșu, Adrian Țuțuianu sau Ion Mocioalcă – să fie rechemați în partid sau, în caz contrar, social-democrații să facă o alianță cu Pro România, partidul lui Victor Ponta.


sursa articol: www.g4media.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8567 secunde