Codul penal, adoptat de Camera Deputaților

"Un moment deosebit de grav pentru democrația românească"

324
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, ieri, proiectul privind modificarea Codului penal. S-au înregistrat 167 de voturi "pentru", 97 "împotrivă" și 19 s-au abținut, informează Agerpres. 


Raportul a fost adoptat marți după-amiază de parlamentarii din Comisia parlamentară specială pentru elaborarea legilor Justiției, după ce proiectul privind modificările la Codul penal a fost aprobat de Senat. 


În comisie, a fost păstrată forma adoptată de Senat, modificările fiind unele de natură tehnică. Comisia a acceptat un amendament al ALDE potrivit căruia pentru a se constata infracțiunea de delapidare este obligatorie plângerea penală prealabilă împotriva funcționarului public. 


Proiectul de modificare a Codului penal, inițiat de parlamentari PSD și ALDE, a fost adoptat, marți, în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată. 


Nouă deputați ai minorităților naționale au votat, ieri, pentru adoptarea Codului penal, care a trecut cu două voturi în plus față de minimum necesar de plenul Camerei, forul decizional. 


Cei nouă deputați ai minorităților care au votat "pentru" sunt: Adnagi Slavoliub, Csokany Petronela, Furic Iarco, Ibram Iusein, Ignat Miron, Popescu Venera, Stoica Alin, Vasile Daniel și Vexler Silviu.


De asemenea, deputatul PMP Mocanu Adrian a votat "pentru", iar președintele Eugen Tomac a anunțat excluderea acestuia din partid.  Restul voturilor "pentru" au aparținut PSD și ALDE. 


PNL, USR și PMP, cu excepția lui Mocanu, au votat "împotrivă", iar UDMR s-a abținut de la vot. 


Profesorul universitar Ioan Stanomir, specialist în drept constituțional, califică drept inacceptabile modificările aduse Codului penal, despre care spune că subminează statul de drept. 


"Este un moment deosebit de grav pentru democrația românească. Actul înfăptuit de majoritatea PSD și ALDE este de natură să submineze nu doar statul de drept, ci și încrederea cetățenilor acestei țări în principiile dreptății. De aceea, împotriva acestei formule adoptate astăzi trebuie să rezistăm instituțional și civic, pentru că a o accepta înseamnă a accepta inacceptabilul din punct de vedere juridic și politic", a declarat Ioan Stanomir.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2294 secunde