Președintele Klaus Iohannis:

"Uitarea victimelor fascismului și comunismului și falsificarea istoriei, lovituri grave aduse umanității"

Joi, 23 August 2018
219
Președintele Klaus Iohannis a transmis, ieri, un mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, în care subliniază că victimele regimurilor totalitare trebuie comemorate fără încetare, iar generația actuală trebuie să rămână activă în lupta pentru apărarea democrației și a statului de drept.

"Astăzi, la mai bine de un secol de la instalarea primelor regimuri totalitare, putem spune, fără teama de a greși, că nicio utopie nu s-a dovedit mai sângeroasă decât fascismul și comunismul. Regimurile inspirate de aceste ideologii, opuse liberalismului și democrației, au avut repercusiuni majore asupra dezvoltării politice a statelor din Europa Centrală și de Est. Viețile a milioane de persoane au fost distruse. În încercarea de a crea omul nou, uzând de politici îndreptate împotriva condiției umane și construind societăți bazate exclusiv pe teroare, cele două regimuri au lăsat în urma lor milioane de victime față de care, astăzi, ne manifestăm recunoștința și compasiunea", a spus șeful statului în mesajul transmis.

El precizează că regimurile totalitare au distrus statul de drept, au încercat să spulbere libertatea de expresie, au încălcat, în mod flagrant, drepturile și libertățile cetățenești, însă nu au reușit să reprime dorința de libertate și atașamentul față de valorile democratice ale milioanelor de oameni care au crezut cu tărie că aceste regimuri pot fi învinse.

"Cei care s-au opus dictaturilor au fost privați de libertate, torturați, umiliți, iar mulți au plătit chiar cu viața pentru vina de a fi militat pentru o societate liberală, construită pe principii sănătoase, în acord cu valorile fundamentale ale umanității. Abnegația de care au dat dovadă victimele fascismului și comunismului dovedește că, în lupta cu pericolele care afectează corecta dezvoltare a unei societăți, este nevoie de curaj și de un puternic sentiment de patriotism civic. Victimele regimurilor totalitare trebuie comemorate fără încetare, trebuie ferite de trivializare și banalizare, astfel încât legitimitatea curajului și sacrificiului lor să fie pusă în lumină. Uitarea victimelor fascismului și comunismului și falsificarea istoriei sunt lovituri grave aduse umanității", a explicat președintele Iohannis.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3119 secunde