UDTTMR l-a comemorat pe eroul național Negip Hagi Fazîl

197
1
UDTTMR  l-a comemorat pe eroul național Negip Hagi Fazîl - comemorarenegiphagifazil20151-1429447259.jpg
La împlinirea a 109 ani de la nașterea eroului tătar Negip Hagi Fazîl, la sediul central al UDTTMR a avut loc o activitate comemorativă la care au participat membre ale Organizației de Femei a filialei UDTTMR Constanța, dar și tineri din cadrul celor două ligi nou înființate în cadrul uniunii: Liga Liceenilor Tătari și Liga Studenților Tătari. 


În cadrul manifestării, scriitoarea Ghiuner Acmola a vorbit despre eroul tătar, cel care a rămas atât în memoria comunității din România, cât și la nivel internațional drept fondatorul Uniunii Culturale a Tinerilor Tătari și una dintre personalitățile dobrogene care s-au implicat în adăpostirea tătarilor crimeeni. 


Cine a fost Negip Hagi Fazîl


Negip Hagi Fazîl s-a născut în satul Azaplar – Tătarul de astăzi, județul Constanța, la data de 17 aprilie 1906. Era fiul lui Hagi Fazîl și Șerife, familie de tătari înstăriți, imigrați din Crimeea în 1860 din cauza persecuțiilor țariste. Negip Hagi Fazîl a absolvit Seminarul Musulman din Medgidia și apoi Academia de Științe Cooperative din București. A lucrat ca inspector școlar, după care a muncit moșia părintească din satul Azaplar. 


Eroul tătar al cărui nume îl poartă, începând din anul 2007, Școala Generală din comuna Tătaru, a încetat din viață în 1948 și a fost înmormântat în localitatea natală. 


Școala din Tătaru este prima instituție de învățământ din România care poartă numele unui reprezentant al etniei tătare din Dobrogea.


Comentează știrea

varolist
20 aprilie 2015
mita electorala pe banii statului roman

Noi activistii de la uniunea tatara nu avem noi timp de cultura sala e goala ca suntem toti plecati in excursie la bulgari ca noi am votat tot ce si cum ne cere eserghep si el ne da excursii gratuite pe banii statului roman

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1599 secunde