Tudorel Chesoi: "Constanța are potențial! Vreau să mă întorc la primărie să duc la capăt ce a rămas nerezolvat"

2219

Articole de la același autor

Tudorel Chesoi candidează la alegerile din 27 septembrie pentru funcția de primar și este cel care deschide lista pentru Consiliul Local din partea Alianței Național Țărăniste. Fost consilier local în mandatul 2012 - 2016, Tudorel Chesoi a decis să intre, din nou, în lupta pentru alegerile locale. Programul său electoral se numește "Constanța Reală" și are mai multe componente, una dintre acestea fiind "Constanța Verde și Curată". Drept urmare, despre ce a realizat în mandatul trecut, dar și ce planuri de viitor are, Tudorel Chesoi ne-a vorbit în cadrul unui interviu.



- Ce vă determină să candidați la aceste alegeri? Și de ce constănțenii ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?


- Am mai multe proiecte în beneficiul locuitorilor din Constanța și consider că am demonstrat deja că eu sunt un candidat cu fapte, nu doar cu vorbe! Am crezut și cred în continuare că municipiul Constanța are potențial! Pe scurt, vreau să mă întorc la primărie să duc la capăt ce a rămas nerezolvat!

- Uitarea stă în legea firii. Ce ați făcut pentru constănțeni în ultimul mandat, din perioada 2012-2016?

- Ca și consilier municipal, am inițiat multe proiecte. Unele dintre ele au trecut la vot și s-au aplicat, altele sunt și acum prin sertarele primăriei. Ele sunt înregistrate și pot fi oricând luate în discuție. În mandatul trecut, la inițiativa mea, Liceul "C.A. Rosetti", unde eram în Consiliul de administrație, a obținut bani care au fost folosiți pentru reabilitarea a 16 camere pentru cazarea navetiștilor, reabilitarea bucătăriei și realizarea unui punct termic cu centrală pe gaz pentru a avea autonomie în încălzirea liceului. Un proiect aproape identic cu acesta a vizat Grădinița "Perluțele Mării". Un alt proiect realizat la inițiativa mea a vizat un ajutor dat, la timpul respectiv, celor peste 4.000 de firme din Constanța, deoarece prin proiectul meu s-a redus impozitul care fusese majorat de 20 de ori. Am primit atunci mulțumiri de la mulți oameni.

- Ați depus în mandatul trecut un proiect ce viza transformarea punctelor termice în centrale de cartier. Ce s-a întâmplat cu el?

- CET-ul deține monopol, ne poate cere orice sumă. Am cerut atunci să găsim o alternativă, dar s-a trecut cu ușurință peste propunerea mea. Ulterior, am inițiat un proiect care presupunea transformarea punctelor termice în centrale de cartier, care să fie dotate cu centrale pe gaz și care să producă agentul termic de la 50, 60, 70 de metri, în funcție de distanța respectivă. Astfel, am fi câștigat cu toții! Și constănțenii, și administrația locală. Proiectul este viabil și acum, probabil zace prin vreun sertar, iar acesta este unul dintre motivele pentru care vreau să ajung din nou la primărie sau în Consiliul Local. Mă voi bate ca acesta să fie realizabil, am să insist până când se va pune în practică. O dovadă că proiectul meu este viabil este faptul că există două puncte termice de acest gen, în Constanța, între strada Tulcei și Badea Cârțan și pe strada Unirii, în spatele unor blocuri, în zona Căminului de bătrâni.

- Ce alte proiecte ați mai avut?

- Un alt proiect inițiat de mine a constat în eliminarea taxei de debranșare de la RADET. Nu poți ține cu forța pe cineva căruia nu-i acorzi condiții și prețuri acceptabile. Și acest proiect este undeva la sertar și trebuie rezolvat! Eliminarea chiriei de 50% pe care primăria o obține de la școli când acestea închiriază diverse spații este un alt proiect propus. Am înțeles că așa prevede legea și am venit cu o soluție ca acei bani pe care-i încasează forțați de lege să-i restituie unității de învățământ prin buget complementar. Tot în mandatul trecut, am cerut reorganizarea transportului în comun. Aveam în vedere îmbunătățirea parcului auto, care ulterior s-a și făcut, cumpărarea unor autobuze mai mici, reorganizarea traseelor și eliminarea microbuzelor private care făceau concurență neloială primăriei. Un alt proiect viza montarea a 1.000 de băncuțe în locurile aglomerate și în jurul blocurilor la o distanță permisă încât să nu deranjeze liniștea locatarilor.

- Ce presupune proiectul Constanța Verde și Curată pe care îl propuneți?

- Amenajarea, încă din primul an, a tuturor spațiilor din jurul blocurilor. Înființarea de spații cu funcțiuni mixte. Locuri de joacă, parcuri și parcări subterane. După finalizare, vor fi date în administrarea asociațiilor de proprietari. Pentru întreținerea acestor spații, vor fi scutiți de anumite taxe și impozite. Banii pot veni, spre exemplu, din plata parcărilor.

Plantarea de pomi ornamentali de mărime medie, care să redea un aspect frumos orașului, dar și umbra de care avem atâta nevoie, vara. Înființarea de hidrofoare pentru irigarea tuturor spațiilor verzi din cartiere și zona centrală. Și realizarea unui mare parc cu multă verdeață!

- Dar de unde luați terenul pentru asemenea investiție?

- Peste bulevardul I.C. Brătianu este Oil Terminal. Din spusele unui fost director, are 164 de hectare de teren disponibil care nu mai este folosit. Acest teren este infectat, dar cu bani europeni putem decolmata pentru a crea un mediu propice spațiului verde cu pământ fertil. Deci, pe acest teren, dacă primăria ar face un schimb de terenuri sau ar găsi o alternativă, s-ar putea amenaja unul dintre cele mai frumoase parcuri chiar și din țară.



- Ați spus că primăria ar trebui să vină mai aproape de cetățeni. Care este viziunea dumneavoastră?


- Primăria va avea sedii în fiecare cartier al orașului, pentru a răspunde eficient nevoilor oamenilor. Astfel, cetățeanul nu va trebui să piardă ore întregi pentru a-și spune dorințele și problemele, ci va avea la dispoziție un birou al primarului, foarte aproape de zona în care locuiește. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6254 secunde