Transportul elevilor, gratuit. CJC va trebui să găsească soluţii

488
Transportul elevilor, gratuit. CJC va trebui să găsească soluţii - transportelevi-1604247720.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la sfârşitul săptămânii trecute, legea care rezolvă problema transportului elevilor. Consiliul Judeţean Constanţa va trebui să găsească soluţii de urgenţă pentru a pune în aplicare legea, după ce, în anul şcolar anterior, nu a putut identifica pârghii legale pentru a încheia contracte cu transportatorii interjudeţeni şi pentru a putea deconta transportul elevilor la şi către unitatea de învăţământ.

Practic, începând de săptămâna aceasta, elevii pot circula gratuit de acasă până la unitatea de învăţământ pe care o urmează, în altă localitate. „Este una dintre victoriile pe care Asociaţia Elevilor din Constanţa, împreună cu toţi actorii implicaţi în acest demers o aşteptau. Tot ce trebuie să facă acum Consiliul Judeţean este să încheie contracte cu operatorii de transport, astfel încât elevii să beneficieze de transport gratuit pe bune”, transmite Andreea Sabina Spătariu, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Istoria transportului elevilor începe în 2011, când Legea Educaţiei prevedea dreptul distinct al elevilor de a beneficia de decontarea navetei, respectiv reducere la transportul judeţean. Totuşi, niciunul dintre aceste drepturi nu a fost respectat, cauza fiind o serie de încurcături legislative. Câteva dintre acestea sunt plafonarea decontării navetei în 2013, introducerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor în 2016, precum şi eliminarea transportului judeţean din sfera serviciilor publice în 2019. Odată cu promulgarea legii sunt modificate o serie de articole din Legea educaţiei şi elimină toate contradicţiile legislative de până acum. Astfel, dreptul elevilor la transport gratuit nu mai este interpretat separat, decontarea navetei şi tarif redus, gratuitatea fiind asigurată de autorităţile locale şi judeţene, prin intermediul contractelor de servicii publice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8786 secunde