Traian Băsescu și președintele Republicii Lituania susțin cooperarea energetică în zona Mării Baltice și a Mării Negre

317
Cooperarea energetică în zona Mării Baltice și a Mării Negre a fost unul dintre subiectele abordate, ieri, în cadrul discuțiilor dintre președintele Traian Băsescu și președintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite, potrivit Agerpres.
"Atât pentru România, cât și pentru Lituania, creșterea securității energetice a Europei prin diver-sificarea surselor și multiplicarea rutelor de tranzit reprezintă prioritatea centrală a politicii energetice naționale și europene", se precizează într-un comunicat de presă transmis de administrația prezidențială. Cei doi șefi de stat au agreat încurajarea inițiativelor de stimulare a schimburilor comerciale și dinamizare a contactelor directe între companiile din România și Lituania.
Traian Băsescu și Dalia Grybauskaite au discutat despre măsurile de redresare economică adoptate la nivel european și național în scopul întăririi finanțelor publice și reducerii deficitului bu-getar.
"Ambele părți au apreciat că răspunsul UE la recenta criză a euro a fost solidar și coordonat, ceea ce a dat un semnal pozitiv piețelor financiare. A fost convenită cooperarea în ceea ce privește aspectele financiare ale diverselor politici comune, în principal ale politicii agricole comune și politicii de coeziune, fiind subliniată necesitatea asigurării, prin viitorul buget al Uniunii, a creșterii competitivității noilor state membre", a mai precizat administrația prezidențială în același comunicat de presă.
Președintele României a subliniat importanța sprijinirii eforturilor autorităților de la Chișinău privind parcursul european al Republicii Moldova și al asigurării securității în zona Mării Negre.
România și Lituania au agreat că obiectivul creării unui spațiu comun de stabilitate, securitate și progres în vecinătatea UE este unul fundamental, și își vor acorda susținere reciprocă pentru apropierea de Uniune a statelor din vecinătatea estică, inclusiv prin mecanismele Parteneriatului Estic și al Sinergiei Mării Negre, se mai arată în comunicatul de presă citat de Agerpres.
Cei doi lideri de stat au discutat și despre noul concept strategic al Alianței și pregătirea Summitului NATO de la Lisabona.
Președintele Traian Băsescu a efectuat, ieri, o vizită oficială în Republica Lituania, la invitația omologului său, Dalia Grybauskaite. Totodată, șeful statului român a avut convorbiri oficiale cu președintele Republicii Lituania, cu prim-ministrul Andrius Kubilius și o întrevedere cu președintele Parlamentului lituanian, Irena Degutiene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 15 Iulie 2010
Stire din Politică-Administrație : Adio, Opera Constanța!
Pagina a fost generata in 2.2592 secunde