Traian Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama

997
2
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama - basescuobama-1315943619.jpg

Președintele Traian Băsescu a ajuns, ieri, la Washington, unde efectuea-ză o vizită de lucru, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România și Statele Unite ale Americii, potrivit Administrației Prezidențiale.
Conform agendei vizitei, președintele Băsescu s-a întâlnit la Casa Albă cu președintele Barack Obama, cu vicepreședintele SUA Joe Biden, după care a avut o întrevedere și cu directorul CIA, David A. Petraeus.
Șeful statului român s-a întâlnit și cu grupul de prietenie pentru România din Congresul SUA și a făcut și o vizită la Pentagon unde a semnat tratatul scutului antirachetă. De asemenea, șeful statului a avut o întrevedere și cu membrii comunității românești din SUA.
Din delegația care îl însoțește pe președintele Traian Băsescu fac parte ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea, șeful SRI, George Maior, șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, consilierul prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota, și ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein.
Tot ieri, ministrul român de Externe Teodor Baconschi și secretarul de stat american Hillary Clinton au semnat, la Washington, acordul pentru desfășurarea unor elemente ale scutului antirachetă al SUA în România.
Acordul prevede instalarea și operarea unui sistem american de interceptori SM-3.

Cum funcționează scutul antirachetă
Implicarea României în scutul antirachetă va avea loc în etapa a doua a programului american. Aceasta presupune amplasarea de interceptori tereștri (rachete de interceptare SM3 tip Block1B).
Site-ul din România va deveni operațional din 2015. În luna mai a acestui an, președintele Traian Băsescu a anunțat că scutul antirachetă va fi instalat pe teritoriul României la Deveselu, în județul Olt. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat, la 4 februarie 2010, participarea României la acest proiect.
Sistemul va garanta acoperirea integrală a teritoriului României împotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice.
În ceea ce privește participarea României, aceasta se referă doar la amplasarea de interceptori tereștri pe uscat, nu și pe nave aflate în Marea Neagră.
Pe de altă parte, România nu trebuie să cumpere rachete interceptoare SM3, nici să plătească pentru instalarea sau amenajarea locației, deoarece toate cheltuielile sunt suportate de către SUA.
Interceptorii care vor fi instalați nu au explozivi și nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectați să distrugă rachetele ostile prin forța im-pactului, mai exact, prin forța cinetică.
Pe teritoriul României vor fi instalate trei baterii, adică 24 de rachete interceptoare.



Comentează știrea

admirator
14 septembrie 2011
Bravo!

Ei, cum e cu izolarea Piratului pe plana international? Voiati sa spunbeti ca agentii KGB/FSB l-au izolat... Nu si ailalti! Iar in tara, idem!

conu
14 septembrie 2011
interes

americanii l-au chemat din interes nu din prea multa stima,ei nu vad cum se uita ceilalti lideri europeni la el,cu spatele.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 13 Septembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Ce decret a semnat Traian Băsescu
Pagina a fost generata in 0.5013 secunde