Traian Băsescu: "România poate zgâlțâi Uniunea Europeană"

573
Traian Băsescu:
Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că România ar putea avea o președinție a Consiliului UE "excelentă și curajoasă" lansând în mandatul său câteva mari proiecte, printre care bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Uniunea Europeană.

"Președinția României pare a fi sortită a se desfășura în cenușiul ultimelor președinții ale Uniunii Europene, fie că ne referim la cea a Bulgariei sau la a Austriei. Aceleași teme prioritare fie că vorbim de migrație, BREXIT, azil, securitatea frontierelor, buget UE și buget zonă Euro, politica agricolă comună etc. etc. Nimic nou sub soare, iar la sfârșitul mandatului românesc aceeași listă va fi transferată următoarei președinții cam în același stadiu de la preluare iar calificativul primit de România va fi ‘decent’ și țara se va așeza țanțoșă pe lista lungă a țărilor în a căror președinție nu s-a înregistrat nici un progres în crearea unei viziuni legată de viitorul Uniunii Europene", scrie Traian Băsescu într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, România "poate zgâlțâi Uniunea Europeană, care pare debusolată și fără curaj în a-și defini propriul viitor", lansând de la înălțimea președinției rotative a Consiliului UE trei mari proiecte.

"1. Bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Uniunea Europeană; 2. Planificarea proceselor pentru ca în următorii 15 - 25 ani să se realizeze Statele Unite ale Europei; 3. Planificarea finanțării și realizării în următorii 10 - 15 ani a marii magistrale fluviale de transport Rotterdam - Rin - Main - Dunăre – Constanța", detaliază Băsescu.

El susține că pentru fiecare din cele trei mari proiecte există soluții.

"Dar toate implică un efort diplomatic formidabil pentru ca la sfârșitul mandatului nostru proiectul de la punctul 1 să se realizeze măcar și printr-o amânare a Brexit-ului în primă fază, iar cele de la punctele 2 și 3 să rămână pe agenda Consiliului UE pentru următoarele președinții. Putem avea o președinție care să primească un calificativ excelent și curajos. De ce nu?", consideră fostul președinte. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5961 secunde