Traian Băsescu a sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea noii Legi ANI

1076
Președintele Traian Băsescu a trimis ieri președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituționalitate asupra noii Legi ANI, transmisă spre promulgare de către Parlament pe 8 iulie.
Mai precis, este vorba despre Legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.
Într-un document transmis de către Administrația Prezidențială, se precizează că "motivele acestei sesizări vizează aspecte de neconstituționalitate extrinsecă, constând în încălcarea exigențelor constituționale în materie de sesizare a Camerelor Parlamentului, în procedura de legiferare, deduse din coroborarea alin. (1) teza finală a art. 75 din Constituția României cu alin. (4) și (5) ale aceluiași articol".
În sesizarea sa, Traian Băsescu invocă un viciu de procedură care ar fi putut fi acoperit dacă se respectau câteva prevederi clare din Constituție. Șeful statului reamintește că Senatul (cameră decizională), la data de 30 iunie, a adoptat legea ca urmare a cererii de reexaminare, într-o formă diferită de cea a Camerei Deputaților, eliminând mare parte din textele nou adoptate, inclusiv prevederile referitoare la comisiile de cercetare a averilor.
Potrivit art. 75, alin. (4) și (5) din Constituție, în cazul în care prima Cameră sesizată adoptă o prevedere care intră în competența sa decizională, prevederea este definitiv adoptată dacă și cea de-a doua Cameră este de acord. În caz contrar, numai pentru prevederea respectivă, legea se întoarce la prima Cameră sesizată, care va decide definitiv în procedură de urgență. Mai mult, dispozițiile alineatului (4) referitoare la întoarcerea legii se aplică în mod corespunzător și în cazul în care Camera decizională adoptă o prevedere pentru care competența decizională aparține primei Camere.
În concluzie, potrivit președin-telui, procedura legislativă ar fi fost definitiv parcursă și viciul de procedură putea fi acoperit, numai dacă cea de-a doua Cameră, respectiv Senatul, ar fi fost de acord cu prevederea adoptată de către Camera Deputaților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1712 secunde