Teodor Meleșcanu: Evaluarea în privința mutării Ambasadei din Israel va fi gata în două săptămâni

128
Teodor Meleșcanu: Evaluarea în privința mutării Ambasadei din Israel va fi gata în două săptămâni - teodormelecanu-1528726752.jpg
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat luni că evaluarea MAE privind mutarea Ambasadei țării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim va fi finalizată în termen de două săptămâni, precizând că materialul va fi prezentat decidenților politici pentru o hotărâre, ultimul cuvânt avându-l președintele Klaus Iohannis.


Șeful diplomației române a subliniat că, în opinia sa, este nevoie de un consens politic pe această temă.


"Lucrăm la evaluarea pe probleme economice. Această evaluare va fi gata probabil în vreo două săptămâni", a spus Meleșcanu, întrebat la Parlament în legătură cu stadiul discuțiilor privind mutarea Ambasadei României din Israel.


Întrebat dacă în acest moment mutarea ambasadei are mai multe avantaje sau dezavantaje, Meleșcanu a răspuns: "Sunt avantaje și dezavantaje. Totul este să le cântărim și acest lucru se va face la nivel politic".


"Toate vor fi puse în analiza pe care o facem. Este vorba de două săptămâni, va fi gata evaluarea pe care o facem noi și o vom prezenta decidenților politici", a adăugat ministrul de Externe, potrivit Agerpres.ro.


Meleșcanu a precizat că nu a mai avut vreo discuție cu premierul Viorica Dăncilă și nici cu Administrația Prezidențială pe această temă.


"Intenționăm să facem analiza și să propunem niște alternative. (...) Voi prezenta în scris pentru toți decidenții politici care contribuie la adoptarea politicii externe: președintele, președinții celor două Camere și prim-ministrul", a mai spus Meleșcanu.


"Evaluarea este, din punctul nostru de vedere, un material care să prezinte decidenților politici situația care este, dar decizia va fi o decizie politică. (...) În mod normal va trebui să fie o decizie adoptată de toți decidenții politici", a susținut Meleșcanu, precizând că este nevoie de un consens.


Întrebat dacă președintele are ultimul cuvânt, Meleșcanu a răspuns: "Da, are ultimul cuvânt".


"Din punctul meu de vedere nu am în perspectivă ideea de a avea opinii diferite (între președinte și Guvern - n.r.). Pe probleme de politică externă este nevoie foarte mare de a avea consens politic, indiferent de culorile reprezentate în Parlament, de președinte, de premier. Deci obiectivul nostru este să dăm soluții care să fie acceptate de toți decidenții politici", a completat Meleșcanu.


Ministrul Afacerilor externe a arătat că memorandumul poate fi desecretizat dacă există un consens la nivelul Guvernului în acest sens. "Poate fi desecretizat memorandumul, dar oricum s-a făcut cunoscut de toată lumea, l-ați văzut în mass-media", a spus el. În context, întrebat dacă Liviu Dragnea i-a cerut să desecretizeze memorandumul, Meleșcanu a răspuns: "Nu, mie nu mi-a cerut nimeni nimic". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4437 secunde