Tăriceanu reacționează la acuzațiile PNL: Pilonul II de pensii nu se desființează

406
Tăriceanu reacționează la acuzațiile PNL: Pilonul II de pensii nu se desființează - calinpopescutariceanu10-1526812957.jpg
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că Pilonul II de pensii nu se desființează, ci este susținut de ALDE, în timp ce PNL face campanie de strângere de semnături "pentru ceva care nu se desființează".


"Noi suntem susținători ai Pilonului II de pensii și nu s-a pus niciun moment problema eliminării lui, dar PNL face campanie de strângere de semnături pentru ceva care nu se desființează. Prin soluțiile pe care le-am adoptat anul acesta și anul trecut, pot spune că deficitul bugetului de pensii s-a diminuat la jumătate", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.


El a reiterat necesitatea Pilonului II de pensii ca instrument care să asigure o viață mai bună pentru cei care ajung la vârsta pensionării, precizând că evoluția demografică a României nu este favorabilă. 


"Prin urmare, bugetul de pensii de stat va fi supus unor tensiuni majore. Nu întrevedem posibilitatea unor creșteri substanțiale a pensiilor de stat pe termen lung, nu în perioada următoare; în perioada următoare vom face ceea ce ne-am angajat prin programul de guvernare", a explicat liderul ALDE.


Potrivit acestuia, peste 10-15 ani, va ieși la pensie un segment de populație – "decrețeii" - și atunci va fi o presiune foarte mare pe bugetul de pensii de stat. În acest context, Călin Popescu Tăriceanu, a exprimat opinia că existența unui instrument suplimentar de economisire este foarte util.
"Mai este util Pilonul II de pensii pentru că pentru o persoană care a cotizat la Pilonul II de pensii și ajunge la vârsta de pensionare, poate să primească banii înapoi, toți deodată sau eșalonat pe o anumită perioadă, cum dorește, dar dacă persoana respectivă, din diferite motive decedează, sumele acumulate de el în Pilonul II de pensii nu se pierd, ci revin familiei, moștenitorilor, pe când pensia de stat, chiar dacă ai contribuit o viață întreagă, după ce ai încheiat socotelile cu cele lumești, nu mai plătește statul nimic moștenitorilor", a mai spus Tăriceanu.


PNL strânge semnături pentru menținerea Pilonului II 


Zilele trecute, liderul PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, un proiect inițiat de PNL, prin care se strâng semnături de la toți cei care contribuie la Pilonul II de pensii și nu doresc desființarea acestuia. 


Mai mult, el anunța că PNL lansează o campanie de informare cu privire la Pilonul II de pensii, intitulată "Oprește furtul lor. Sunt banii tăi de pensie", pentru a-i avertiza pe cetățeni că guvernarea PSD-ALDE pregătește "jaful" acestor bani.


"PNL lansează, în perioada următoare, o campanie de informare pentru cetățenii care contribuie la Pilonul II de pensii pentru a-i avertiza că guvernarea PSD-ALDE pregătește adoptarea unui act normativ prin care să se mute banii de la Pilonul II de pensii la sistemul public de pensii, adică la Pilonul I. Nu va fi ușor să facă acest lucru, vor căuta fel de fel de strategii. Românii trebuie să știe că au bani în conturile de la Pilonul II de pensii și este indicat să nu renunțe la acest pilon", a spus deputatul constănțean Bogdan Huțucă. 


Totodată, liberalul a lăsat de înțeles că intenția guvernanților de a atrage către Pilonul I de pensii banii pe care românii îi virează astăzi la Pilonul II reprezintă o creștere mascată de taxe, menită a ascunde creșterea iresponsabilă a cheltuielilor guvernamentale.


"Banii din Pilonul II de pensii reprezintă integral bani privați și aparțin celor care muncesc astăzi și care își plătesc contribuțiile către pensii. Statul nu are niciun drept să confiște acești bani ce reprezintă pensia din viitor a milioane de români", a mai spus liderul PNL Constanța.


Campania inițiată de liberali se va desfășura până la sfârșitul lunii iunie și va consta în informări verbale și distribuirea unor pliante. 


La nivelul întregii țări, 3.000 de voluntari vor discuta cu cetățenii pentru a-i informa în legătură cu situația Pilonului II de pensii. În plus, se vor desfășura campanii online, se vor strânge semnături din partea celor care susțin această inițiativă iar, la final, se va depune o inițiativă legislativă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5837 secunde