Stelian Ion: Secţia specială va fi desfiinţată. Cel mai bun proiect era cel trimis de Guvern

256
Stelian Ion: Secţia specială va fi desfiinţată. Cel mai bun proiect era cel trimis de Guvern - stelianionafostpropusministrualj-1616084794.jpg
Forma raportului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, cu mai multe amendamente, nu este cea agreată în coaliţia de guvernare, dar s-a intrat "în linie dreaptă" în ceea ce priveşte desfiinţarea SIIJ, ceea ce este cel mai important, a declarat joi ministrul Justiţiei, Stelian Ion.


"În primul rând, observăm că suntem în linie dreaptă cu desfiinţarea Secţiei speciale. Am promis că vom desfiinţa Secţia specială, Secţia specială va fi desfiinţată. (...) Cel mai bun proiect era cel trimis de Guvern, cel susţinut de Guvern, de premierul Florin Cîţu şi trimis către Parlament. În Parlament legile trec cu majoritate. În Alianţă nu a fost agreată această variantă şi nu ar fi trecut, regret, din pricina faptului că UDMR-ul a spus şi astăzi explicit, în şedinţă, solicita garanţii suplimentare pentru magistraţi, garanţii pe care eu personal nu le-am considerat utile şi nici binevenite. De asemenea, foarte mulţi magistraţi nu le-au solicitat. Însă, punând în balanţă opţiunile pe care le avem în prezent, consider că este foarte important să fie desfiinţată această Secţie specială", a declarat Stelian Ion, la Parlament, la finalul şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, care a votat în favoarea desfiinţării SIIJ.


El a adăugat că, în forma actuală, "există un fel de imunitate mult mai redusă" pentru magistraţi faţă de forma iniţială a proiectului, care se limitează doar la unele infracţiuni.


"Va rămâne în responsabilitatea CSM, a secţiei pentru judecători şi procurori din CSM, să gestioneze cu foarte mare responsabilitate acest instrument, pentru că trebuie să vedem ce s-a întâmplat în Parlament. Parlamentul şi politicienii au avut, de-a lungul timpului, foarte mult de suferit ca imagine din pricina folosirii imunităţii ca paravan. Lucrul ăsta sper eu să nu se întâmple în cazul magistraţilor, însă ce avem acum, avem o respectare a angajamentelor pe care ni le-am asumat", a explicat ministrul.


Potrivit acestuia, varianta adoptată de Comisia juridică permite deblocarea proiectului de desfiinţare a SIIJ, chiar "dacă nu este cea mai fericită".


"Din punctul meu de vedere, această variantă nu este fericită, dar este mult mai bună decât cea prin care toate dosarele mergeau tot la o instituţie centralizată, adică la Parchetul General, care trebuia să gestioneze toate dosarele din toată ţara. Este vorba în prezent de 6.000 de dosare. (...) Pericolul cel mai mare era să se blocheze totul. Nu făceam decât să transformăm SIIJ-ul într-o altă structură din cadrul Parchetului General, ajungeam fix în acelaşi punct în care ne găsim acum", a argumentat ministrul, care a atras totodată atenţia că exista şi "pericolul lovirii în DNA".


Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând mai multe amendamente.


S-au înregistrat 17 voturi "pentru" şi 11 "împotrivă".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2417 secunde