Sesizarea lui Iohannis privind OUG 13, respinsă de CCR

214
1
Sesizarea lui Iohannis privind OUG 13, respinsă de CCR - klausiohannis-1486590209.jpg

Articole de la același autor

Curtea Constituțională a României a respins, ieri, sesizările președintelui Klaus Iohannis și a CSM-ului privind ordonanța 13 de modificare a codurilor penale. 


Potrivit CCR, nu există un conflict juridic de natură constituțională între puterea judecătorească și cea executivă și nici între Parlament și guvern, în legătură cu adoptarea OUG 13. 


În ambele cazuri, decizia de respingere a fost luată cu majoritate de voturi. 


În cele două sesizări, președintele Klaus Iohannis și CSM au invocat un conflict juridic de natură constituțională dintre puterea judecătorească și cea executivă, respectiv dintre Parlament și Guvern. 


Sesizările se referă în principal la forma în care a fost emisă ordonanța, și nu la prevederile ei punctuale. 


Anunțul respingerii celor două sesizări a fost făcut de către președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu. 


"Nu orice conflict dintre autorități îmbracă condiția unui conflict juridic de natură constituțională. Doar acel conflict întrunește elementele unui conflict juridic de natură constituțională în care părțile își arogă puteri, atribuții, competențe din sfera de activitate a celorlalte autorități sau când o autoritate își declină competența și nu își exercită rolul pe care îl are potrivit obligațiilor sale sau refuză să-și îndeplinească un asemenea rol. În situația de fapt, noi am constatat că nu există un asemenea conflict nici între autoritatea judecă-torească și Guvern, nici între Parlament și Guvern", a spus Valer Dorneanu.


Comentează știrea

MIHAI
9 februarie 2017
JUSTITIA SI LEGILE

Toate partidele ajunse la putere au fost preocupate de cel putin doua probleme majore . Sa faca bani si legi care sa-i apere . Se fac legi pentru scopurile speciale ale unui partid , impotriva celuilalt partid . O lege facuta de liberali trebuie anulata sau modificata de PSD si invers . Indiferent de calitatea legilor , deprinderile noastre , lacomia , lingusirea catre cei mari si dispretul catre cei mici sunt mai tari decat legile . Atata vreme cat democratia nu va invinge definiv , legile se vor schimba de la o zi la alta , se va trece de la o extremitate la alta . Rousseau spunea ca legile sunt intotdeauna foositoare celor care au averi , si daunatoare celor care nu au nimic . Atata timp cat Romania este condusa de oligarhia liberala sau pesedista si ne vom afla intr-o vesnica perioada de tranzitie , legea este o imposibilitate si o ipocrizie . Ea se aplica impotriva cetatenilor " de rand " . Clasa conducatoare este rar pedepsita , dupa ani lumgi de procese terminate cu pedepse usoare sau achitare si niciodata cu recuperarea pagubelor provocate statului . Modul in care se face justitia in Romania ne aminteste de cazul in care un individ de peste 40 de ani si-a ucis parintii cu toporul . La terminarea procesului , judecatorul I-a dat inculpatului dreptul la ultimul cuvant . Criminalul a spus : fie - va mila de un biet orfan . Si a fost achitat . A ramas in istorie declaratia unui mare om de stat di Romania : eu cand vreau sa fac un lucru cu orice pret caut mai intai legea . Daca legea ma opreste , caut regulamentul . Daca si regulamentul ma opreste caut precedentele . Iar daca n-am niciun precedent ....tot il fac .Daca e sa ne referim la istorie , functionarul egipoean la numirea sa in functie depunea juramantul in fata faraonului : iti jur , rege , ca nu te voi acculta cand imi vei porunci sa calc legea si dreptatea . Referitor la ordonate si decrete , trebuie spus ca ele sunt o forma nenorocita pentru tara , ele ating insasi legalitatea deoarece fac din puterea executiva o putere legislativa . Referitor la legi , Eminescu a scris : " Dati-mi statul cel mai absolutist in care oamenii sa fie sanatosi si avuti , il prefer statului celui mai liber in care oamenii vor fi mizeri si bolbavi . Mai mult , in statul absolutist compus din oameni bogati si sanatosi , acestia vor fi mai liberi , mai egali ,decat cu legile cele mai liberale , dar cu oameni mizeri . Căci omul are pe atata libertate si egalitate pe cata avere are . Iar cel sarac este intotdeauna neegal cu cel ce sta deasupra lui ".

Articole pe aceeași temă

Marţi, 07 Februarie 2017
Stire din Politică-Administrație : Iohannis, prezent în Parlament
Pagina a fost generata in 0.5275 secunde