Senatul a adoptat legea care acordă imunitate și beneficii sporite judecătorilor CCR

265
Senatul a adoptat legea care acordă imunitate și beneficii sporite judecătorilor CCR - dorneeanu-1529942170.jpg
Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului Curții, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a decis, luni, plenul Senatului, în calitate de for decizional.


Senatorii au adoptat, în acest sens, cu 70 de voturi 'pentru', 28 'împotrivă' și o abținere, mai multe amendamente la proiectul de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, reexaminată ca urmare a deciziei Curții, eliminând din textul adoptat inițial prevederea potrivit căreia judecătorii Curții Constituționale nu pot fi urmăriți penal fără încuviințarea plenului Curții.


Comisia juridică a propus plenului Senatului, care a încuviințat prin vot, proiectul în varianta Camerei Deputaților, care a eliminat din textul adoptat inițial de Parlament prevederile potrivit cărora judecătorii Curții Constituționale nu pot fi urmăriți penal fără încuviințarea plenului Curții și judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani.

Ca urmare a punerii în acord a proiectului de lege cu decizia CCR, deputații și, ulterior, senatorii au stabilit că, în caz de infracțiune flagrantă, procurorul general și nu ministrul Justiției, cum era inițial, trebuie să informeze de îndată președintele Curții Constituționale de faptul că judecătorii constituționali sunt reținuți și supuși percheziției.

Curtea Constituțională a decis în 20 martie, la sesizarea parlamentarilor PNL și USR, că unele dispoziții din legea de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale sunt neconstituționale.

Senatul a reexaminat, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, inițiat de deputatul Adnagi Slavoliub (minorități).

Sursa: Agerpres



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1032 secunde