Senatorii USR-PLUS, vot unanim de respingere a indemnizațiilor de vârstă pentru aleșii locali

314
Senatorii USR-PLUS, vot unanim de respingere a indemnizațiilor de vârstă pentru aleșii locali - fondsenatoriusr-1620330104.jpg

Articole de la același autor

Toți senatorii USR-PLUS au votat pentru raportul de respingere a Legii de modificare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali (L618/2015), care ar fi introdus un sistem de indemnizații speciale de limită de vârstă pentru aleșii locali, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene.

Legea a revenit în dezbaterea Senatului în urma Deciziei Curții Constituționale nr. 22/ 20/01/2016, care a constatat că aceasta ar fi creat o inegalitate de tratament nepermisă între aleșii locali, pe de o parte, și angajează cheltuieli bugetare fără a stabili precis sursa de finanțare a acestora, pe de alta.



Luând cuvântul la dezbaterile din Plen, senatorul USR-PLUS Raoul Trifan a apreciat că pensiile românilor trebuie să crească, numai că aceste creșteri să fie reale și sustenabile.


„În primul rând, pensiile trebuie să fie echitabile față de toți pensionarii, iar asta înseamnă să nu fie unii români mai speciali decât alții. În al doilea rând, toate pensiile ar trebui să fie contributive, adică strâns legate de sumele cu care cetățenii au contribuit la bugetul pensiilor de stat de-a lungul timpului. În al treilea rând, orice creșteri trebuie să fie fundamentate pe o bază sustenabilă și reală, nu create din pix și plătite din împrumuturi sau tipărire de bani care să genereze mai apoi inflație”, a spus Raoul Trifan.


Un ales local ar fi beneficiat de această pensie specială dacă ar fi avut cel puţin un mandat complet. Pensia s-ar fi calculat în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Această pensie ar fi putut fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, cu excepția pensiilor speciale, cum ar fi cea de parlamentar, caz în care alesul local ar fi trebuit să aleagă. De această pensie ar fi beneficiat peste 13.500 de persoane.


Anunţul a fost făcut şi pe pagina oficială de Facebook celor de la USR-PLUS Constanţa, dar şi pe pagina oficială de Facebook a senatorului USR-PLUS Constanţa, Remus Negoi.


„Fără pensii speciale! Senatorii USR-PLUS au respins definitiv proiectul de lege inițiat de PSD ce ar fi introdus pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene.


Pensiile speciale ar fi fost o nedreptate, așa cum a constatat și Curtea Constituțională, fiindcă e vorba despre un proiect din 2015 ce a revenit în Senat în urma unei decizii a CCR. De această pensie ar fi beneficiat 13.500 de persoane. USR-PLUS susține calcularea tuturor pensiilor după același sistem: la contribuție egală, pensie egală”, se arată pe reţelele de socializare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5516 secunde