Românii din diaspora lasă capul jos sau privesc înainte cu mândrie?

3879
1
Românii din diaspora lasă capul jos sau privesc înainte cu mândrie? - 99291d4ae2f5f87ea89594d1d67a2838.jpg

Articole de la același autor

Forumul de dezbateri intitulat "Întâlnire cu reprezentanții asociațiilor românilor din întreaga lume" a debutat, ieri, la Mangalia, eveni-mentul fiind programat a se derula până pe 19 august.
Ajuns la a zecea ediție, acest forum este organizat cu sprijinul Guvernului României - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. La deschiderea oficială de ieri au participat ministrul Muncii, Mihail Șeitan, secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, dar și prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, care, de altfel, a luat cuvântul în contextul evenimentului. Astfel, reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat, în mesajul său de bun venit adresat românilor din diaspora, că "în contextul europenizării și al globalizării, integrarea în alte comunități decât cea natală este, așa cum o demonstrați dumneavoastră (n.r. - reprezentanții asociațiilor românilor participanți la eveniment), dublată de întărirea identității naționale, de sporirea interesului pentru un schimb de idei, de experiență, de bune practici care să permită identificarea și dezvol-tarea unor proiecte comune, economice, sociale și culturale".
Potrivit programului, în cadrul "Întâlnirii cu reprezentanții asociațiilor românilor din întreaga lume" vor fi abordate subiecte precum "Învățământul din Republica Moldova, tot mai decis în integrarea sa în cultura Europei" și "Pentru o mai bună vizibilitate, pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere", această din urmă temă fiind programată astăzi și constând propriu zis în discuții cu reprezentanții conducerilor instituțiilor publice de media, precum Televiziunea Română, Societatea Română de Radiodifuziune și Agerpres, dar și cu ceilalți participanți la forum.
De asemenea, pe parcursul celor patru zile de dezbatere, vor fi organizate și lansări editoriale, iar aici menționăm "Quinta provocării", volum de poezii al autorilor Shaul Carmel (Israel) și Adi Cristi (România), considerat un proiect inedit în literatura universală, dată fiind colaborarea între doi scriitori aparținând unor spații și culturi diferite, și "Tărâmul iubirii", un volum de versuri semnat de Ionela Flood.
Arta cinematografică va fi, și ea, reprezentată în cadrul reuniunii românilor din diaspora prin documentarul unui regizor din Chișinău, Victor Bucătaru, documentar intitulat "Revoluția Tweeter". Același regizor va prezenta, joi, și documentarul "Mănăstirile Moldovei".
Interesante sunt și acțiunile ce privesc modalitățile de implicare directă ale asociațiilor românilor și ale membrilor acestora în programe multilaterale de turism având ca destinație principală România. O astfel de manifestare poartă, în cadrul evenimentului de la Mangalia, numele de "Asociațiile românești din întreaga lume - promotoare ale valorilor etno-culturale românești și ale turismului național".
Poate că cele mai multe ecouri în rândul participanților la acest forum le va avea tema "Sunt român! Las capul în jos sau privesc înainte cu mândrie?", programată pentru a treia zi a evenimentului. Acțiunea se dorește a fi un dialog pe marginea activității, a inițiativelor și realizărilor românilor din diaspora, precum și pe marginea integrării lor în spațiul european.
Nu în ultimul rând, amintim câteva dintre asociațiile românești din diaspora, participante la cea de-a zecea ediție a forumului și anume "Asociația Românilor din Italia", "Asociația Mica Românie" din Portugalia, "Mișcarea democratică a românilor din Serbia", "Asociația România" din Londra. Alături de acestea sunt prezente, la Mangalia, "Gazeta Românească" - Roma, Radio Barcelona, Liga Românilor din Italia, Asociația Presei Independente din Republica Moldova și Asociația Imigranților Români și Moldoveni din Algavre, Portugalia.

Comentează știrea

2 decembrie 2011
immobilier

Malgre de l' immobilier le portail immobilier de petites annonces immobilieres qui s'en sort et qui monte tirent sa chandelle du jeu

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5902 secunde