Președintele Klaus Iohannis:

"România susține o cooperare strânsă a UE cu Marea Britanie după Brexit"

284
România susține continuarea unei cooperări strânse a Uniunii Europene cu Marea Britanie în domeniile de interes comun și după retragerea acesteia din UE, i-a transmis președintele Klaus Iohannis, ieri, lui Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, transmis Agerpres, Klaus Iohannis l-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni, pe Michel Barnier, în cadrul întâlnirii abordându-se stadiul actual al negocierilor și pașii următori în procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

"Președintele României a arătat aprecierea față de activitatea negociatorului-șef pentru Brexit, precum și a echipei sale în acest proces. Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că eforturile depuse de reprezentanții instituțiilor europene și ai statelor membre se vor concretiza prin agrearea unui Acord de retragere și a unei Declarații Politice privind cadrul relațiilor viitoare dintre UE și Marea Britanie", se spune în comunicat.

Conform sursei citate, Iohannis a subliniat importanța deosebită a menținerii unității celor 27 de state membre ale UE în cadrul negocierilor privind Brexit, arătând că această abordare reprezintă o premisă esențială în gestionarea eficientă a acestui proces.

Totodată, șeful statului a reiterat sprijinul României pentru un proces ordonat și previzibil al retragerii Marii Britanii, pentru a pune bazele unei relații viitoare cât mai apropiate între UE și Regatul Unit.

De asemenea, Iohannis a evidențiat că principala prioritate în acest stadiu al negocierilor este finalizarea textului Acordului de retragere cât mai curând posibil prin identificarea unor soluții privind problemele încă divergente, în special în ceea ce privește granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

Cu privire la modelul de cooperare economică în contextul relațiilor viitoare, președintele a subliniat că integritatea Pieței Unice a UE și indivizibilitatea celor patru libertăți reprezintă piloni de bază ai proiectului european și nu sunt negociabili, precizează Administrația Prezidențială.

"Președintele Klaus Iohannis a precizat că România susține continuarea unei cooperării strânse a UE cu Marea Britanie în domeniile de interes comun și după retragerea acesteia din Uniune și a arătat că, pentru țara noastră, un acord în domeniul securității externe cu Marea Britanie prezintă un interes deosebit", se mai spune în comunicat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4814 secunde