Restaurarea Cazinoului bate pasul pe loc. Proiectul, blocat din cauza licitațiilor. Cine sunt vinovații

833
5
Restaurarea Cazinoului bate pasul pe loc. Proiectul, blocat din cauza licitațiilor. Cine sunt vinovații - falezacazino79511-1460295391.jpg

Articole de la același autor

Cazinoul din Constanța devine o temă interesantă pentru partide, dar mai ales pentru candidații la Primăria Constanța doar în preajma alegerilor. Până la acest moment, mai nimeni nu este interesat de el, cu excepția celor care pun efectiv în practică proiectul de reabilitare și restaurare a acestui obiectiv.

Unii dintre candidați cunosc foarte bine situația Cazinoului în momentul de față și au dreptate atunci când spun că a ajuns o ruină datorită nepăsării administrației publice, care de-abia în ultimii doi ani a luat cu adevărat decizia de a se implica în reabilitarea monumentului. Cu toate acestea, ani la rând, aproape niciun parlamentar nu s-a implicat concret în soluționarea problemei ce vizează Cazinoul, însă, acum, în preajma alegerilor i-a apucat pe toți grija.

v v v

La începutul anului trecut, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) s-au ținut de cuvânt și au dat undă verde proiectului de reabilitare a Cazinoului din Constanța, așa cum au promis cu puțin timp înainte de campania electorală pentru prezidențiale din 2014. Cu toate acestea, lucrările efective nu au demarat încă, deoarece procedurile sunt destul de greoaie ținând cont că este vorba despre un obiectiv aflat pe lista monumentelor istorice din România.

Concret, până acum, la MDRAP s-a efectuat, în comisia tehnico-economică, aprobarea studiului de fezabilitate privind consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța. Mai mult, a fost alocată și suma de 9,5 milioane de euro, necesară pentru restaurare. Banii au fost acordați de minister Companiei Naționale de Investiții (CNI), care se ocupă de tot ce înseamnă proceduri și licitații pentru reabilitarea simbolului Constanței și nu direct Primăriei Constanța, așa cum cred unii. Din păcate, demararea proiectului este îngreunată din cauza contestatarilor care au participat la licitația pentru restaurare.

Constănțenii care au fost interesați și au urmărit cu adevărat care este situația știu că soarta Cazinoului a ajuns la mâna celor de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), după ce una dintre firmele care a pierdut licitația a contestat rezultatul.

Mai exact, Compania Națională de Investiții a făcut licitația pentru stabilirea firmei care urma să facă restaurarea Cazinoului din Constanța. Inițial, au fost cinci firme. În cele din urmă, după multe evaluări tehnice, a câștigat una dintre ele, dar o altă firmă care a pierdut a contestat rezultatul la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. În cele din urmă, s-a dispus ca licitația să fie reluată cu aceleași oferte. În acest context, termenul avansat cu un an în urmă de viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, care spunea că lucrările efective ar putea începe la 30 iunie 2016 nu mai poate fi respectat.

v v v

Așadar, din toată povestea reiese că labirintul licitațiilor a dat peste cap toate calculele ce vizau începerea lucrărilor până în luna iunie.

În momentul de față, Decebal Făgădău a spus că nu poate estima când se va termina procedura de licitație, dar cert este că, din momentul în care vor începe lucrările, acestea vor dura între doi ani și doi ani și jumătate.

"Din partea celor de la Compania Națională de Investiții există dorință și determinare să implementeze acest proiect de reabilitare și restaurare a Cazinoului. Vom merge în continuare pe mâna lor, nu vom renunța. Păcat că sunt niște furci caudine prin care trebuie să trecem și îmi pare nespus de rău că și Cazinoul trebuie să urmeze aceeași soartă ca multe alte obiective din Constanța, cum ar fi digul de larg, lărgirea plajelor, Parcul Arheologic. Mai mult decât atât, mă întristează faptul că cele care blochează la nesfârșit licitațiile sunt companii constănțene. Sincer, chiar mă deranjează că sunt două companii în con-sorții constănțene care contestă sistematic reabilitarea Cazinoului sau a Parcului Arheologic, motiv pentru care proiectele bat pasul pe loc. Voi căuta cu avocații primăriei o soluție de a le cere daune. Pentru că așa cum eu răspund în fața constănțenilor când nu implementez un proiect și asta se rezolvă prin vot, funcționarii publici pot răspunde la un moment dat pentru întârzieri născute din neimplementarea la termen a unor proiecte. Or, pe ei nu-i apară nimeni", a declarat viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău. 

Comentează știrea

OVIDIUS
11 aprilie 2016
CINE SUNT VINOVATII ?

Vinovati sunt cei care si-au dat votul pentru alegerea unor primari neispraviti , incompetent si scorupti .

Boala uitucilor
11 aprilie 2016
Un Morbus Alzheimer la pesedei

Astia fac pe uitucii ca sa le mearga bine.Cand am spus ca toti politicienii ar trebui sa treaca pe la doctor inainte de a fi alesi,nu am gresit.Un Alzheimer la 40-45 de ani,e cam devreme. Uite dovada,Fagadau si-a pierdut brusc memoria.El spune ca toate intarzierile se datoreaza contestatiilor facute de niste firme nenorocite si care firme vor fi puse la plata.Daca ar fi corect cu noi,asa cum se lauda,Fagadau ar trebui sa-si reaminteasca si de zecile de schelete din dulapul lasat mostenire de ilustrul inaintas Mazare,schelete care nu au nocio legatura cu licitatiile.Sa-i improspatam putin memoria:biserica din parcul garii,cazematele de pe strada Traian(Tunurile din Navarone),scheletul metalic de la Poarta 1,monstrul din beton si sticla din piata Ovidiu,scheletul de beton din portul Tomis....ai multe altele.Sunt constructii incepute si neterminate,unele cu o vechime de peste 10 ani.Astia au impresia ca orasul este mosia lor.Constructia Catedralei Notre-Dame din Paris a durat 180 de ani(din cauza contestatiilor),turnul inclinat din Pisa s-a construit in 199 de ani (tot din cauza contestatiilor).Cazinoul din Constanta va fi renovat in 250 de ani.Trebuie sa ne mandrim si noi cu Doamna Noastra, a neispravitilor.Sictir pesedeilor !

mesterul manole
11 aprilie 2016
prosti si spagari

Trevuie schimbata legea licitatiilor. Cei care contesta si nua ua dreptate sa suporte consecintele materiale si penale. Cei care intocmesc caieyele de sarcini si tin licittiile sa fie trasi la raspundere penrtru neglijenta in serviciu si sabotaj. problema ca toti sint mina in mina.De la legislatori pina la executanti. Daca nu cumva blocakele sint dirijate din alta parte ca sa nu beneficiem de fondurile europene, Toatesint facute cu rea vointa si cu scopul:spaga.

inginerul manole
11 aprilie 2016
licitatii

Conform legii , cand depui o contestatie depui o suma numita "garantie de buna conduita".Daca CNSC(consiliul de studiere a contestatiilor) considera ca nu ai dreptate , acea suma se pierde. Pentru o liictatie cotata cu o suma mare, suma nu este deloc neglijabila.

Răspuns la: prosti si spagari
Adăugat de : mesterul manole, 11 aprilie 2016
Trevuie schimbata legea licitatiilor. Cei care contesta si nua ua dreptate sa suporte consecintele materiale si penale. Cei care intocmesc caieyele...
Alina
6 iunie 2016
Jigodiile care au distrus un oras

Ale dracu licitatii.numai pentru HC nu sunt prbleme.se gasesc bani repede..ca aia va aduc voturi.nenorociti.Sper sa ti intre in casa tigabii.sa te oradeze.spurcatule.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5444 secunde