Regulamentul parcărilor din Constanţa, la mâna magistraţilor! Se cere anularea!

5086

Articole de la același autor

Chiar la începutul sezonului estival, autorităţile locale din Constanţa lansau noul Regulament al parcărilor în municipiu şi în staţiunea Mamaia, în forma revizuită şi îmbunătăţită, după anularea precedentului în instanţă. La capătul unei veri dificile, cu turişti mulţi, dar şi restricţii impuse de pandemie, agenţii economici din turism au atacat în instanţă noul document, argumentând cu miile de reclamaţii înregistrate de la oaspeţii care au venit în vacanţă la Constanţa.

Organizaţia Patronală Mamaia – Constanţa solicită anularea Regulamentului parcărilor din municipiu. Reprezentanţii hotelierilor şi ai unităţilor de alimentaţie publică susţin că actul administrativ, prin care sunt impuse tarife foarte mari la parcare, afectează industria turismului, crescând costurile unei vacanţe în staţiunea Mamaia şi determinând eventualii turişti să renunţe la această destinaţie.

„A fost introdusă cererea de chemare în judecată în sensul anulării hotărârii de Consiliu Local prin care a fost adoptat regulamentul. Sunt mii de reclamaţii şi recenzii proaste pe online, atât pe site-urile unităţilor de cazare, cât şi pe cele de rezervări, unde turiştii se plâng de costul exagerat de mare al parcării în staţiunea Mamaia. În condiţiile în care aceştia sunt obligaţi să plătească 96 de lei pe zi doar parcarea, iar unele hoteluri au tarife de 100 de lei pe noapte pentru o cameră, s-a ajuns la situaţia absurdă în care parcarea costă cât cazarea”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, avocatul Adriana Turnea, care reprezintă Organizaţia Patronală Mamaia - Constanţa.

Pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat, marţi, 21 septembrie, dosarul nr. 7099/118/2021, prin care organizaţia solicită anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 123 din 23 aprilie 2021. Pârât este Consiliul Local al Municipiului Constanţa. „Am depus numeroase reclamaţii adunate de la hoteluri. Am primit chiar şi 60 – 70 de reclamaţii de la un singur hotel. Din păcate, toate acestea înseamnă reclamă proastă pentru turismul din staţiunea Mamaia şi aceasta produce efecte dezastruoase şi pe viitor”, a mai precizat avocatul.

Taxă de parcare cât o noapte de cazare

Conform Regulamentului de parcări, staţiunea Mamaia este inclusă în zona zero a parcărilor publice din municipiul Constanţa. Între 1 mai şi 15 septembrie, tariful aplicat pentru staţionarea autovehiculelor pe domeniul public este de 4 lei pe oră, cu primele 30 de minute gratuite. Astfel, turiştii cazaţi în staţiune, dar care nu au locul de parcare asigurat de la hotel sau de la complexul rezidenţial, ajung să plătească 96 de lei pe zi, dacă achită din oră în oră, sau 80 de lei pe zi dacă achită tariful la trei ore, adică 10 lei.

În unele cazuri, pentru a nu-şi pierde oaspeţii, hotelurile au fost nevoite să închirieze locuri noi de parcare, oferite tot de către Primăria Constanţa, la tariful de 500 de lei pe lună. La un calcul simplu, doar pentru 20 de locuri de parcare puse la dispoziţia turiştilor gratuit, pentru lunile iulie şi august, un hotel ar trebui să plătească 20.000 lei către bugetul parcărilor.

Sute de mii de euro, încasate într-o lună

Reprezentanţii Primăriei Constanţa au admis, încă de la începutul verii că noul Regulament al parcărilor ar putea să mai fie îmbunătăţit. Însă, până în prezent, nu s-au făcut modificări în acest sens. „Regulamentul de parcare este un început. Este perfectibil, dar este necesar”, declara, pentru „Cuget Liber”, în luna iulie, Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Anularea în instanţă ar însemna, automat, încetarea taxării pentru parcarea pe domeniul public în toate zonele din municipiu. Potrivit informațiilor obținute de la Primăria Constanța, după prima analiză, într-o lună de zile, din 18 iulie până pe 16 august 2021, inclusiv, au fost încasaţi 160.028,99 euro şi 214.397 lei din taxa parcărilor prin sms sau plata cu cardul, pe cele trei zone, 0, 1 şi 2.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4691 secunde