Regulament în dezbatere. Cum vor parca şoferii în Constanţa

2203

Articole de la același autor

Cu un regulament anulat în instanţă şi parcări publice la liber, în acest moment, în municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia, autorităţile locale au elaborat un nou cadru legislativ care să reglementeze unde putem să ne lăsăm maşinile, cu sau fără taxă, şi fără să plătim amendă.

Reprezentanţii Primăriei Constanţa au anunţat că Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Parcărilor Publice din municipiul Constanţa este în consultare publică. Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe site-ul oficial al instituţiei, la secţiunea De interes public – Transparenţă decizională. Oricine doreşte, poate trimite propuneri în scris, prin poştă, la sediul de pe strada Ştefan Mihăileanu nr. 10 sau prin e-mail, la adresa [email protected].

Aşadar, conform proiectului noului regulament, în municipiul Constanţa vor fi instituite două zone de taxare a parcării. În Zona 1 va fi permisă doar parcarea de scurtă durată, maximum două ore, cu plata tarifului de parcare, fără posibilitatea prelungirii timpului de parcare prin taxare repetată. Totuşi, sunt exceptate parcările de reşedinţă situate în această zonă, locurile de parcare rezervate pe bază de abonament pentru riverani, locurile aferente instituţiilor publice şi de interes public, autovehiculele aflate în misiune şi taxiurile, care vor putea staţiona doar în spaţiile special amenajate cu număr de locuri prestabilit.

Parcometre, parcagii sau sms, pentru plata locului

Parcările de scurtă durată vor fi semnalizate cu indicatoare pe care va scrie „Zonă de parcare cu durată limitată” sau „Parcare de scurtă durată, max. 2 h”. Ocuparea unui loc de parcare în Zona 1 va fi permisă numai în baza unui tichet de parcare eliberat de parcometre sau personalul desemnat de administratorul parcării ori prin utilizarea sistemului de plată a taxei de parcare prin sms, la număr scurt sau prin aplicaţia informatică de parcare. Tichetul de parcare va fi afişat pe bordul autovehiculului, astfel încât să fie vizibil din interior. Tariful urmează să fie stabilit prin Hotărâre de Consiliu Local. Şi acesta va fi de două tipuri, în funcţie de sezonul estival. Astfel, în perioada 1 mai – 30 noiembrie, tariful de parcare va fi achitat de luni până duminică, între orele 00.00 – 24.00, iar în perioada 1 octombrie – 30 aprilie, de luni până vineri, între orele 7.00 şi 19.00. În Zona 1 nu este permisă parcarea pe baza taxei de parcare curentă (vinietă).

Locuitorii din perimetrul aferent Zonei 1, care nu deţin loc de parcare propriu, pot solicita un loc rezervat pe bază de abonament anual, contra unei taxe stabilite la nivelul taxei de parcare de reşedinţă. Rezervarea locurilor de parcare pe bază de abonament anual este valabilă de luni până vineri, între orele 15.00 şi 8.00, iar sâmbăta şi duminica şi în zilele de sărbătoare, între orele 00.00 – 24.00.

Vinietă anuală sau cu durată limitată

În Zona 2, ocuparea locurilor publice se va putea face în baza unei taxe de parcare recurentă pe bază de vinietă. Aceasta va trebui achitată anticipat, prin cumpărarea unei viniete, ce trebuie lipită pe parbrizul autovehiculului, în interior, astfel încât să fie vizibilă din exterior. Şi această taxă urmează să fie stabilită de Consiliul Local. Vinieta va putea fi anuală sau cu durată limitată. Vinieta anuală, de culoare albă, va putea fi cumpărată de la ghişeele SPIT, staţii peco, Poşta Română sau prin intermediul aplicaţiei informatice de parcare. Vinieta cu durată limitată (de culoare albastră) se eliberează pentru o perioadă de 30 de zile sau trei luni.

Parcările publice situate în Zona 2 vor fi semnalizate cu indicatoare „Parcare cu plată”, „Ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar”. Ca şi în cazul Zonei 1, riveranii care nu au loc de parcare propriu pot cere locuri de parcare rezervate pe bază de abonament anual, contra unei taxe. Locurile vor fi rezervate pentru aceştia de luni până vineri, între orele 15.00 şi 8.00, şi sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbătoare legală, între orele 00.00 şi 24.00.



Locurile, rezervate doar după-amiaza şi în weekend


În ce priveşte parcările de reşedinţă, adică cele amenajate la mai puţin de 30 metri de blocuri, se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament. Autorizaţia de rezervare parcare de reşedinţă se eliberează de către Biroul Siguranţa Circulaţiei Urbane şi Parcări, pe baza dovezii taxei de parcare de reşedinţă. Aceasta este valabilă cinci ani şi se vizează anual de către emitent, numai după prezentarea dovezii plăţii taxei, care trebuie făcută până la 31 martie a fiecărui an. Asociaţiile de proprietari, împreună cu Direcţia Gestionare Servicii Publice, trebuie să identifice spaţiile aflate la mai puţin 30 de metri de blocuri, pentru amenajarea parcărilor de reşedinţă, care va fi realizată de către Primăria Constanţa. Totuşi, şi pentru aceste locuri, este păstrată rezervarea pe anumite ore, de luni până vineri, între orele 15.00 şi 8.00, şi sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale între orele 00.00 şi 24.00.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1404 secunde