Referendum la Costinești, pe tema exploatării gazelor de șist

637
3
Referendum la Costinești, pe tema exploatării gazelor de șist - protestcostinesti39-1354028039.jpg
Primarul localității Costinești, Traian Cristea, va permite locuitorilor comunei pe care o conduce să își exprime opinia cu privire la intenția investitorilor de la Chevron de a extrage gaze de șist din regiune. 


Astfel, ca și în cazul municipiului Mangaliei și al localității Limanu, primarul Traian Cristea a decis ca, o dată cu alegerile parla-mentare din 9 decembrie, să organizeze un referendum de consultare a populației cu privire la tema anterior precizată. 

"Am decis să organizăm referendumul în ziua alegerilor parlamentare, în conformitate cu toate prevederile legale. Vom avea săli separate, buletine separate, am luat toate măsurile necesare pentru ca treburile să nu se amestece", a spus Cristea.

De altfel, o parte din locuitorii comunei Costinești s-au declarat împotriva exploatării gazelor de șist cu mult înaintea acestui referendum, printr-un protest de stradă organizat la începutul lunii aprilie a acestui an. La momentul respectiv, peste 60 de persoane de toate vârstele s-au adunat în parcul din apropierea primăriei. Manifestația a fost sprijinită de administrația locală, care a aprobat solicitarea privind desfășurarea protestului și a participat activ, prin prezența primarului Traian Cristea la fața locului și a reprezentanților consiliului local. Locuitorii comunei au venit pregătiți cu pancarte simbolice și cu alte materiale informative pe care se puteau citi mesaje precum "Șpaga voastră, moartea noastră", "Chevronul distruge viitorul" și "Vrem copii sănătoși, nu bolnavi și canceroși".

Referitor la acest moment, primarul Traian Cristea afirmă: "Oamenii au ieșit în stradă și au protestat degeaba. Dacă se respecta dorința lor, nu mai era nevoie să facem referendum, însă astfel de decizii se iau la nivel de Guvern, fără consultarea populației. Sper să putem dovedi prin acest referendum că nu suntem de acord cu ceea ce vor să ne impună".

"Voi respecta decizia oamenilor. Nu voi permite exploatarea"

Întrebat dacă vreunul dintre reprezentanții companiei care dorește să extragă gaze din zonă a venit la Costinești pentru a informa populația cu privire la acest proces, primarul a precizat: "Sunt 3.000 de locuitori care nu vor așa ceva! Oamenii au auzit tot felul lucruri: că există pericolul unei explozii, că poate fi afectată pânza freatică, faptul că o astfel exploatare poate prezenta pericol pentru mediul înconjurător și pentru turism. Este de datoria lor să vină și să explice oamenilor despre ce este vorba, dacă tot vor să facă o astfel de investiție. Nu a venit nimeni să le explice, să facă o informare corectă. Doar nu o să mă apuc eu acum să le spun oamenilor că totul o să fie în regulă și să-i forțez să fie de acord. Eu le respect decizia și le apăr drepturile, iar dacă aceștia vor să se exprime prin intermediul referendumului, așa vor face".


Comentează știrea

admirator
28 noiembrie 2012
si cine plateste?

sau ordona... Gazprom?

ath
28 noiembrie 2012
O masa de manevra

Povestea asta seamana putin cu sperietoarea "se intorc chiaburii" sau "nu ne vindem tara" lansata de Ilici la inceputul anilor '90. Atunci a avut efect. Corneliu Coposu sau papionul lui Ratiu au speriat natiunea. Actiunea propagandistica din anii '90 a avut efect. Influenta adversarilor politici a fost anihilata si partidul unic(FSN) a pus mana pe principalele bogatii ale tarii.Ce a urmat,o sitm cu totii:jaful national si consolidarea oligarhilor sau a "baronilor" locali.In cazul de fata,situatia este asemanatoare.Aici se duce o lupta intre capitalul strain(american in principiu) si oligarhii romani.Si unul si altul se lupta pentru a pune mana pe bogatiile naturale ale Romaniei.Stimati protestatari,va agitati degeaba.Si intr-un caz dar si in altul,noi cetatenii de rand ne alegem cu praful de pe toba.Daca nu sunteti convinsi,spuneti-mi ce avantaj a avut romanul de rand,cand Dinu Patriciu a ajuns petrolistul(J.R.-ul) Romaniei ? Trecerea Portului Constanta in subordinea primariei are acelasi substrat politic.Noi suntem o masa de manevra.Prin protestele noastre sau prin referendum nu facem decat sa legalizam actiunile oligarhilor sau a baronilor locali.

vasea
28 noiembrie 2012
trebuie mai multe proteste

Democratia are nevoie de astfel de proteste,sa ne facem auziti,asa stind acasa 'politicienii ' de doi bani vor face ce vor ,civilizat sa spunem ce vrem,trebuie sa ne asculte intr o buna zi,se uita un lucru ca ei ne reprezinta pe noi,eu zic ca aceste proteste sunt un semn bun,ca invatam sa ne folosim drepturile.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6641 secunde