Protestele spontane în fața unor instituții publice ar putea fi interzise prin lege

1009
Protestele spontane în fața unor instituții publice ar putea fi interzise prin lege - sindicalistiprotestefsli-1315552989.jpg
Ministerul de Interne vrea să schimbe regulile protestelor. Modificările apar într-un proiect de lege supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului.
Noul proiect de lege stabilește mai clar condițiile în care se pot desfășura protestele, precum și obligațiile participanților, forțelor de ordine și primăriilor.
Dacă până acum se puteau organizau proteste spontane în orice instituție publică, ei bine, în cazul schimbării legii, acest lucru nu va mai fi posibil. Mai precis, nu se vor mai putea organiza mitinguri în apropierea gărilor, porturilor, aeroporturilor, stațiilor de metrou sau spitalelor.
Orice acțiune trebuie anunțată cu cel puțin 5 zile înainte, nu cu 3 zile, cum se întâmplă în prezent.
Mitingurile se pot desfășura numai până la ora 23:00. Excepție fac doar manifestările culturale, religioase și sportive.
Noul proiect de lege stabilește clar patru tipuri de proteste în funcție de gradul de risc: adunare publică fără grad de risc, cu grad de risc scăzut, cu grad de risc mediu și cu grad de risc ridicat.
În situația în care mitingul este considerat a fi cu grad ridicat de risc este obligatorie prezența prefectului sau a înlocuitorului legal. De asemenea, în funcție de riscul manifestației, va fi activat comandamentul operațional.
Noul proiect mai stabilește și contravențiile și sancțiunile pentru nerespectarea legii. Astfel, organizarea de proteste spontane este contravenție și se sancționează cu amenzi între 5.000 și 20.000 de lei. Și primăriile care nu-și îndeplinesc obligațiile sunt sancționate cu amenzi de la 2.000 la 10.000 de lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 08 Septembrie 2011
Stire din Actual : Un nou val de proteste în Grecia!
Pagina a fost generata in 0.9779 secunde