Propunere legislativă importantă, adoptată, ieri, în Senat

178
1
Propunere legislativă importantă, adoptată, ieri, în Senat - senatviolenta-1523381706.jpg
Senatul a adoptat tacit, în ședința plenului de ieri, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, prin care răspunderea penală în cazul împăcării părților nu mai poate fi înlăturată dacă agresorul săvârșește în mod repetat infracțiuni asupra unui membru de familie.

Nota de adoptare tacită pentru acest proiect, la care termenul de dezbatere și vot s-a împlinit pe 3 aprilie, a fost citită în plen de președintele de ședință, senatorul Adrian Țuțuianu, informează Agerpres.

"Considerăm că înlăturarea răspunderii penale ca urmare a împăcării părților trebuie să fie aplicabilă numai în cazul primei sesizări sau plângeri penale depuse de victimă sau de orice altă persoană care constată actul de violență în cazul infracțiunilor săvârșite contra integrității corporale sau sănătății și al infracțiunilor săvârșite asupra unui membru de familie. Organul de poliție competent poate dispune și o sancțiune contravențională sub formă de amendă contravențională și/sau prestarea unor activități în folosul comunității", explică în expunerea de motive inițiatorii actului normativ, parlamentari din întreg spectrul politic, mai puțin ALDE.

Ei atrag atenția că, "în majoritatea cazurilor, lipsa unei măsuri legale imediate pune victima în situația de a împărți în continuare domiciliul cu agresorul".

Potrivit proiectului de act normativ, "în caz de pericol iminent organele de poliție competente pot emite ordinul de protecție de urgență, o măsură provizorie care oferă siguranță imediată victimelor violenței domestice în scopul înlăturării pericolului".

"Ordinul se emite pe loc în urma sesizării prin plângere, denunț sau orice altă cale de sesizare a unei infracțiuni de violență domestică sau din oficiu. Ordinul de protecție de urgență se emite pe o perioadă de până la cinci zile, cu posibilitatea de prelungire de către instanțele de judecată. Totodată, organul de poliție competent poate dispune o sancțiune contravențională sub formă de amendă contravențională și/sau prestarea unei activități în folosul comunității", se prevede în propunerea legislativă.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaților cu rol decizional în acest caz.

Comentează știrea

Familia traditionala
11 aprilie 2018
Lege data de parlamentari idioti

Prima bataie este rupta din rai.Romaia tace,Biserica tace.Nevestele sunt multumite de lege.Deci ,prima "poceala" este legala.De la adoua poceala se mai pune problema unui dosar penal dar numai cu conditia sa reclame cineva.Rusine,Romania ! Rusine Ortodoxie ! Voi vorbiti despre familia traditionala ? Nu va este rusine ? Mai vreti si un referendum.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5785 secunde