Proiectele pentru dezvoltarea satelor, blocate! „Nu putem să trăim doar din speranțe!”

600
Proiectele pentru dezvoltarea satelor, blocate! „Nu putem să trăim doar din speranțe!” - fondsaraiu-1625770800.jpg
Primarul localităţii Saraiu, Dorinela Irimia, are în plan mai multe proiecte pe care speră să le finalizeze până la terminarea mandatului. Aşa cum se întâmplă şi în alte comune, edilul stabileşte care sunt proiectele prioritare şi încearcă să le ducă la bun sfârşit.

Dorinela Irimia a vorbit în exclusivitate pentru „Cuget Liber” despre proiectele pe care dorește să le implementeze în comuna Saraiu. Este vorba despre asfaltarea străzilor, construirea de trotuare, dar şi alte obiective importante pentru comunitate. Deocamdată, toate aceste proiecte sunt blocate, în așteptarea finanțărilor necesare.

„Avem un proiect de asfaltare în localitatea Saraiu, care se întinde pe o distanţă de 17,5 kilometri. Este promovat pe ordin de ministru, însă aşteptăm deblocarea banilor. Din păcate, Guvernul ne spune că nu are nicio certitudine în legătură cu acest lucru. De asemenea, avem un proiect privind construirea unui canal de intercepţie ape fluviale în Saraiu, unul privind construirea a două case mortuare şi sistematizarea lungirii localităţii, respectiv montare de trotuare. Avem în plan, de asemenea, construirea unui bazin de înot, care va fi în aer liber. Încercăm să construim şi o sală de educaţie fizică, în localitatea Dulgheru, dar şi să reabilităm căminul cultural din Dulgheru. Toate aceste proiecte sunt promovate. Aşteptăm decizia implementărilor. Până nu primim finanţarea, nu putem începe procedura de achiziţie”, a declarat primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia.

Aceasta a adăugat că majoritatea localităților sunt afectate de blocarea finanţărilor prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), însă este conştientă că lamentarea nu este soluția. Reamintim că, în urmă cu puțin timp, premierul Florin Cîțu a anunțat epuizarea fondurilor alocate prin PNDL și a dat asigurări că primăriile vor primi bani pentru dezvoltarea proiectelor, după rectificări.

„Toţi primarii suntem afectaţi de stoparea finanţărilor pe PNDL. Dar nu avem ce să facem. Nu mi se pare normal, ca şi edil al unei localităţi din mediul rural sau urban, să ai promovat un proiect şi să nu începi implementarea pentru nesusţinerea acestuia. Vă spun sincer, nu vreau să îmi mai propun alte obiective pentru viitor. Vreau să mă ocup de proiectele pe care le am, pentru că nu putem să trăim doar din speranţe. Am finalizat construirea unei grădiniţe. Trebuie doar să montăm instalaţia de încălzire”, a mai spus Dorinela Irimia.

Planurile pentru conducta de gaze naturale, suspendate

Locuitorii din comuna Saraiu au fost foarte aproape să beneficieze de conductă de gaze naturale, însă acest lucru nu a fost posibil. Dorinela Irimia explică faptul că proiectul este momentan blocat, însă speră ca în cel mai scurt timp să existe bani pentru implementarea lui.

„Ne dorim ca locuitorii din comuna Saraiu să aibă parte de instalaţie de gaze. Am avut în vedere acest aspect la un moment dat, însă din lipsă de fonduri nu am putut să implementăm proiectul. Deocamdată, este suspendat”, a adăugat Dorinela Irimia.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5446 secunde