Proiect de lege. Premiu financiar de 5.000 de lei pentru veteranii de război

259
Proiect de lege. Premiu financiar de 5.000 de lei pentru veteranii de război - cameradeputatilor1-1538319045.jpg

Articole de la același autor

Senatorul PNL Carmen Hărău a depus, în Parlament, un proiect legislativ care dublează indemnizațiile și sporurile lunare ale invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, și care prevede, suplimentar, acordarea acestora, în Anul Centenar, a unui "premiu financiar" în valoare de 5.000 de lei net.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizațiilor lunare de care beneficiază în prezent invalizii de război, veteranii de război și văduvele de război, cuantum prevăzut în Legea 49/1991, se dublează.

Astfel, se propune prin ințiativa legislativă ca invalizii de război să primească următoarele indemnizații: 518 lei lunar, pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate; 462 de lei lunar, pentru cei încadrați în gradul II de invaliditate; 392 de lei lunar, pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate. De asemenea, potrivit proiectului legislativ depus în Senat, cuantumul indemnizației pentru veteranii de război și pentru văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit, se majorează la 322 de lei lunar.

Actul normativ mai prevede și dublarea sporurilor lunare pentru invalizi și veteranii de război. Astfel, aceștia ar urma să primească, pe lângă indemnizațiile lunare, și un spor de câte 40 de lei lunar pentru primul an de participare la război, indiferent de durata participării, la care se adaugă câte 10 lei pentru fiecare lună de participare la război ce depășește un an calendaristic.

"Ținând cont de faptul că modificarea cuantumului acestor drepturi constituie o compensație a sacrificiului făcut de beneficiari în timpul războiului și, ulterior, în societate, și având în vedere vârsta înaintată a beneficiarilor acestor indemnizații, statul trebuie să își manifeste, fără întârziere, recunoștința față de aceștia", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

În altă ordine de idei, inițiatorul legii consideră că premierul de 5.000 de lei ar trebui acordat de 1 Decembrie 2018.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5275 secunde