Proiect de lege pentru reglementarea unor măsuri de protecție socială

254
Proiect de lege pentru reglementarea unor măsuri de protecție socială - ss-1585684399.jpg
Senatorii au adoptat marți un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD care vizează reglementarea unor măsuri de protecție socială în contextul epidemiei de coronavirus, relatează Agerpres. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii și pentru reglementarea unor măsuri de protecție socială a fost adoptat cu 91 de voturi "pentru", 27 "împotrivă" și 12 abțineri.

Măsurile propuse se adresează unui grup-țintă, format din persoanele cele mai afectate de consecințele imediate ale COVID-19, persoane care și-au pierdut deja locul de muncă sau care sunt supuse riscului de a și-l pierde, potrivit expunerii de motive.

Proiectul vine să completeze Codul muncii în sensul că, "pe durata suspendării temporare a activității și sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgență, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate și/sau au contractul individual de muncă/raportul de serviciu suspendat, să beneficieze de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe toată durata menținerii stării de asediu sau a stării de urgență, după caz".

Inițiativa legislativă se adresează și șomerilor care beneficiază deja de indemnizație de șomaj, perioada de acordare prelungindu-se cu trei luni de la data până la care a fost stabilit dreptul respectiv.

Conform unui amendament admis, "în anul 2020, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, salariații ale căror contracte sunt astfel suspendate și care beneficiază de indemnizația de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat sunt scutiți de plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile".

Un alt amendament prevede că aceste măsuri se aplică "în cazul în care contractul individual de muncă se suspendă ca urmare a situațiilor de întrerupere temporară, totală sau parțială, inclusiv de reducere temporară a activității angajatorului pentru motive asociate decretării stării de asediu sau stării de urgență".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9655 secunde