Proiect de lege Copiii ar putea avea acces gratuit la toate tratamentele stomatologice

525
Proiect de lege  Copiii ar putea avea acces gratuit la toate tratamentele stomatologice - cameradeputatilorstomatologiecop-1500306133.jpg

Articole de la același autor

Deputatul social-democrat Tudor Ciuhodaru a inițiat un proiect de lege prin care copiii ar putea avea acces gratuit la toate tratamentele stomatologice. El a depus acest proiect care vine ca răspuns la datele negative privind sănătatea dentară, și anume faptul că 75% dintre copii au carii pe dinții temporari, iar 4 din 10, pe dentiția definitivă. 


Deputatul PSD mai arată că puține familii își permit toate costurile legate de asistența medicală a copiilor, ce poate ajunge, chiar pentru un tratament banal, la 10-20% din salariu. 


"Câteva tarife sunt în măsură a descuraja mersul la stomatolog pentru mulți părinți care doresc copii cu dinți sănătoși: simpla consultație ajunge la 90 lei, iar o extracție este între 135 și 480 lei. Din această cauză, se temporizează prezentarea la consultații, se recurge la tratamente după ureche și apar complicații, unele severe. Complicațiile merg de la infecții locale, precum abcesul sau gangrena, până la cele diseminate la nivel cerebral sau sistemic", spune parlamentarul. 


În plus, copiii care nu beneficiază de tratamentul corect al cariilor pot asocia tulburări de masticație și fonație și pot dezvolta infecții ale căilor respiratorii, afecțiuni ale rinichilor și articulațiilor și chiar severe afecțiuni cardiovasculare. 


"Nu este de neglijat nici efectul negativ al durerilor dentare asupra capacității de concentrare și a rezultatelor școlare sau de modificare a obiceiurilor alimentare având drept consecință apariția problemelor de creștere și dezvoltare și chiar a obezității. Proiectul meu de lege, ce oferă acces gratuit la toate tratamentele pentru toți copiii, este soluția sănătoasă pentru o mare problemă socială și de sănătate publică, respectiv, sănătatea dentară a copiilor din România", se mai spune în expunerea de motive. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4056 secunde