Programul „România durabilă - Constanța, oportunități regionale”, dezbătut la malul mării

222
Programul „România durabilă - Constanța, oportunități regionale”, dezbătut la malul mării - fondromaniadurabila-1637869665.jpg

Articole de la același autor

Sala „Remus Opreanu” din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa a găzduit joi Conferinţa „România Durabilă-Constanţa Oportunităţi Regionale”. Evenimentul a fost organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța și Consiliul Județean Constanța în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

În sală au fost prezenți secretarul de stat Neculai Tănase, consilierul de stat László Borbely, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța, Ana Maria Vătămanu, președintele CJC, Mihai Lupu, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa şi primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac.

La conferinţă ar fi trebuit să ajungă şi ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, Cseke Atilla, însă acesta nu a putut onora invitaţia pentru că s-a aflat la Bucureşti, acolo unde a participat la depunerea jurământului miniştrilor din Guvernul Ciucă.

„Conferința de astăzi se intitulează România Durabilă-Constanţa Oportunităţi Regionale. Strategia națională pentru dezvoltare durabilă 2030 este un proiect foarte important. Constanța are 847 de km de DJ dintre care 360 au fost reabilitați iar 105 km se află într-o stare critică. Avem prea multe școli cu toalete în curte. Accesul la sistemele de sănătate sau de educație este un vis pentru prea mulți dintre români. Șoselele au adus România pe locul 1 în UE în privința ratei mortalității. Este greu să vorbești despre toate aceste date. Aceasta este realitatea. Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă 2030 este un angajament pe care țara noastră și l-a luat în fața întregii lumi”, a declarat Ana Maria Vătămanu, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă Constanţa.

Agenda 2030 are 17 obiective și își propune crearea unui viitor mai bun. Aceasta este structurată pe trei piloni ai dezvoltării durabile: economic, social și de mediu.

„Ne aflăm într-o zonă mirifică a României. Ne-am întâlnit la București acum ceva timp și doamna Ana Maria Vătămanu ne-a explicat cu ce se ocupă această asociație. Eu cred că, apropo de Schengen și de discuțiile care sunt, portul Constanța poate să devină și mai important și să concureze cu celelalte porturi din lume. Dacă ne uităm la zona aceasta care are Marea Neagră, turismul, universitățile de pe malul Mării Negre, este incredibil de importantă. Noi, Departamentul de Dezvoltare Durabilă ne-am înființat în 2017. În 2016 Parlamentul României a fost primul care a avut o declarație politică foarte puternică și anume că se vrea crearea acestui departament. Peste două săptămâni avem onoarea să primim de la ONU un premiu care se dă pe zona de administrație publică”, a spus şi consilierul de stat Lazlo Borbely.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a luat şi el cuvântul în cadrul conferinţei.

„Trebuie să avem o abordare integrată a problemelor cu care ne confruntăm pentru a păstra un mediu sănătos. Conectarea dezechilibrelor din sistemul nostru alimentar trebuie să fie echitabilă pentru toți membrii societății. Stabilirea unui profil al dezvoltării durabile ar trebui să fie un obiectiv primordial. Aceste obiective trebuie să ţină cont de realitățile de natură istorică, geografică, culturală. Caracterul durabil este important pentru a asigura dezvoltarea regiunii. Un pilon foarte important pentru Constanţa este turismul. A păstra tezaurul multiculturalist înseamnă foarte mult. Un alt lucru foarte important în strategia noastră este stimularea. Avem nevoie de adaptarea modelelor de dezvoltare”, a spus Mihai Lupu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6047 secunde