Pro România propune construirea unui spital pentru copii la Constanța. "Este o necesitate reală și urgentă!"

3392

Articole de la același autor

Reprezentanții Pro România, filiala Constanța, au continuat, vineri, seria proiectelor ce urmează să fie puse în aplicare după ce vor câștiga alegerile locale și au tras un semnal de alarmă în sensul că este neapărat nevoie de un spital pentru copii la Constanța.





În acest sens, președintele Pro România, filiala Constanța, deputatul Mircea Dobre, candidat la Primăria Constanța, și secretarul general al formațiunii politice, Răzvan Filipescu, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, au prezentat un proiect ce vizează construirea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Constanța.



"Construirea unui Spital Clinic de Urgență pentru Copii la Constanța este o necesitate reală și urgentă. Nu mai putem expune copiii la riscuri gratuite! Propunem relocarea tuturor secțiilor de pediatrie într-un nou spital care ar putea fi construit chiar în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța. Ne dorim să începem demersurile premergătoare construcției, nu mai este timp, actuala conducere a pierdut destul timp și oportunități. Trebuie să facem demersuri premergătoare de obținere a unui certificat de urbanism, de realizare a unui nou PUZ, de a consulta Ministerul Sănătății pentru a suplimenta numărul de paturi, de a identifica personal calificat, toate acestea pentru a câștiga timp", a declarat Răzvan Filipescu.



El a adăugat că Pro România Constanța propune un spital nou, construit în curtea Spitalului Județean, format din două imobile, un P+3 și un P+5, pe o suprafață desfășurată de aproximativ 13.258,00 mp. Noua unitate medicală ar urma să aibă o capacitate de minim 150 de paturi, care să fie destinate copiilor de toate vârstele și să aibă funcționale toate specialitățile (Nefrologie, ORL, Ortopedie, Cardiologie, Neurochirurgie, Neurologie și Psihiatrie, Chirurgie Generală, Medicină de Urgență, Infecțioase, Oftalmologie, Endocrinologie, Dermatologie). 




Potrivit proiectului, clădirea va fi una modernă, contemporană, verde, prietenoasă cu mediul, cu surse alternative de energie, fie geotermal, fie pe bază de panouri solare. Aceasta trebuie să aibă sisteme de umbrire pentru a micșora consumul de energie. Deasupra clădirilor va fi amenajat un spațiu de joacă, unde copiii să fie în siguranță. La nivelul subteran, se vor amenaja 382 de locuri de parcare necesare personalului medical și vizitatorilor. 


Investiția ar putea fi realizată cu fonduri europene



La rândul lui, Mircea Dobre a atras atenția că Pro România vine pentru prima dată cu proiecte noi care nu s-au realizat în ultimii 30 de ani, deoarece Pro România este un partid tânăr care participă în premieră la alegerile locale.

"Este timpul ca județul Constanța să își recâștige sănătatea! Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Constanța este o necesitate reală și urgentă, motiv pentru care se impune încă de pe acum să fie demarate procedurile pentru construirea și funcționarea acestuia. Copiii nu trebuie să se mai amestece cu adulții la Urgență", a spus Mircea Dobre. 
Printre altele, el a explicat că este convins că nu este un proiect ușor realizabil, însă, cu ambiție și tenacitate, poate fi dus la bun sfârșit. 
"Vorbesc în calitatea mea de candidat la funcția de primar al municipiului Constanța, pentru că și acest spital va fi pe zona UAT Constanța. Sănătatea pleacă de la momentul în care aduci spații verzi în oraș, aduci o sistematizare a orașului și, bineînțeles, finalizezi cu construcția unui spital modern. Cel puțin măcar pentru copii să existe această variantă, dacă pentru adulți nu se poate. De ce este atât de necesar Spitalul pentru copii? În primul rând, pentru că suntem în secolul XXI, iar copiii nu trebuie să se mai amestece cu adulții la Urgență. Este o nenorocire! În primul rând, vorbim de la chestiunile psihice, până la cele legate de sănătate. Un copil are o imunitate scăzută față de un adult. Automat, poate lua alte boli. Amprenta la sol pentru spitalul de pediatrie va fi de 2.553 de metri pătrați, care există în stânga Spitalului Județean. Nu există comunicare între cele două unități, pentru că dacă ar comunica, putem infecta și spitalul de urgență pentru copii. Asta pentru că am înțeles și eu de prin popor că există o bacterie în Spitalul Județean și că această unitate ar trebui, teoretic și practic, dărâmată. Dar, înainte să dărâmi un spital județean, trebuie să pui ceva în loc, în altă parte. După cum se știe, este un ordin al ministrului Sănătății care spune că nu poți construi un spital la o anumită distanță de locuințe. Noi de aceea am propus ridicarea unei unități spitalicești pentru copii lângă actualul spital județean. Facem apel public la Primăria Constanța, ca măcar acum, în al 12-lea ceas, să elibereze, de urgență, un certificat de urbanism pentru a demara procedurile. Obligația de obținere și aprobare a avizelor și a autorizațiilor este în sarcina conducătorilor din administrația publică locală și județeană din Constanța. Dacă nu sunt în stare, le cer să-mi dea mie certificatul de urbanism și o împuternicire și mă apuc de treabă. Mare parte dintre ei mă cunosc și știu că, în momentul în care îmi asum un lucru, îl duc până la capăt, indiferent de dificultăți", a mai spus Mircea Dobre.




În ceea ce privește costul și finanțarea acestui obiectiv, reprezentanții Pro România Constanța au declarat că investiția ar ajunge la 30-40 milioane de euro, iar banii ar putea fi obținuți din fonduri europene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4888 secunde