Primarul Matei, încă o victorie pentru Năvodari: S-au primit banii pentru construirea promenadei

515

Articole de la același autor

Proiectul de suflet al primarului Nicolae Matei, amenajarea unei faleze de-a lungul țărmului Mării Negre între Năvodari și Mamaia, va deveni realitate. Asta după ce Primăria a primit banii pentru finanțarea investiției.

Primarul Nicolae Matei a fost zilele trecute la Brăila și a semnat la ADR contractul de finanțare, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, pentru aleea de promenadă, care se va întinde de la Digul de sud până la strada Hanului. Proiectul trebuie finalizat până la 31 decembrie și se așteaptă ca în două săptămâni să înceapă lucrările. Proiectul a fost contestat de unii afaceriști din zonă care se tem că prin construirea promenadei își vor pierde "privilegiul" de a avea ieșire directă la plajă. Reacția societății civile din Năvodari a sosit imediat, care a făcut scut în jurul acestui proiect benefic pentru orașul lor. Mai mult decât atât, s-au organizat strângeri de semnături pentru susținerea și implementarea investiției și iată că până la urmă lucrurile s-au așezat în ordinea lor firească.

Proiect de 5 milioane euro

Proiectul realizării aleii de promenadă între Năvodari și Mamaia a fost depus spre obținerea finanțării în anul 2012, însă abia acum s-au găsit resursele necesare. Mai exact, valoarea proiectului este de aproximativ 5 milioane euro și se va finanța în procent de 98% din fonduri structurale prin Programul Operațional Regional, contribuția Orașului Năvodari la această investiție urmând să fie de cel mult 2%.

Proiectul prevede amenajarea unei alei pietonale, cu o lățime de cel mult 6 m, cu o arhitectură deosebită. Amenajarea ei se va realiza în apropierea plajei, în zona de litoral a Orașului Năvodari, la mai mult de 60 de metri de limita Mării Negre, fiind astfel protejată zona de plajă și fiind respectate prevederile legii. Lungimea aleii de promenadă este de aproximativ 4 km - de la Digul de Sud până la limita administrativă cu Municipiul Constanța - stațiunea Mamaia.

Dale de granit și foișoare

Investiția se va realiza din materiale naturale - dale din granit, urmând să fie prevăzută cu: 10 foișoare de observație care vor permite fotografierea peisajului Mării Negre; 2 ronduri prevăzute cu fântâni arteziene; 600 de stâlpi prevăzuți cu lampadare alimentați cu energie electrică din care aproximativ 300 de stâlpi vor utiliza surse de energie regenerabilă (energie solară); 600 de bănci compozite fără spătar; 300 de bănci cu spătar; 300 de jardiniere; 36 de panouri electronice de informare care vor putea afișa informații cu privire la starea vremii, precum și alte informații de interes public; un sistem de amplificare prevăzut cu 300 de boxe; 4 pergole.

Proiectul cuprinde și realizarea unei rețele de canalizare pluvială, care să asigure colectarea apelor pluviale și prevenirea oricăror inundații pentru riverani. Mai mult decât atât, proiectul creează infrastructura de turism de utilitate publică, investiția urmând să fie prevăzută cu rețea de alimentare cu apă pentru deservirea cișmelelor și a dușurilor pentru plajă, dar și cu rețea de alimentare cu energie electrică.

Prin implementarea acestui proiect, turiștii și locuitorii orașului Năvodari pot beneficia de un spațiu natural, în care se pot plimba și recrea, promenada urmând să reprezinte un adevărat traseu turistic, cu zone de odihnă și socializare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.556 secunde