Primarii vor fi aleși din două tururi. Documentul a ajuns la Senat

227

Articole de la același autor

Liberalii au depus, la Senat, un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi, susținând că scrutinul într-un singur tur cu votul majorității celor prezenți la urne este o soluție total greșită și nu oferă legitimitate gospodarului comunității.


Proiectul de lege este semnat de 42 de parlamentari PNL, iar Senatul este prima cameră sesizată.


"Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul verbal încheiat de biroul electoral de circumscripție, se organizează un al doilea tur de scrutin", potrivit proiectului care modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, Legea administrației publice locale nr. 215/2001 și Legea nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali.


În inițiativa legislativă se mai menționează că, la al doilea tur de scrutin, care are loc la două săptămâni de la primul tur, ar trebui să participe numai candidații clasați pe primele două locuri, respectiv candidații aflați în situație de balotaj.


"În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se va face de către biroul electoral de circumscripție", prevede inițiativa legislativă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.766 secunde