Primarii, mână liberă să investească bani publici în sport

653
Primarii, mână liberă să investească bani publici în sport - fondprimariifinantaresport-1495208863.jpg

Articole de la același autor

Primarii care vor să investească în sport au scăpat de un mare stres deoarece pot finanța legal din bani publici diverse activități sportive ale unor cluburi fără să riște vreun dosar penal. 


La ultima ședință de Guvern, la inițiativa Ministerului Tineretului și Sportului, Executivul a adoptat modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, prin Ordonanță de Urgență, cu scopul de a reglementa, în clar, finanțarea activităților sportive de către administrația publică locală.


"Reglementarea modului în care sunt finanțate activitățile sportive de către administrația publică locală era strict necesară, în contextul în care multe cluburi sportive, publice sau private, sunt în pragul falimentului. Suntem responsabili de viitorul sportului și trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a veni în sprijinul fiecărei activități sportive. Sportul și performanța sportivă sunt responsa-bilitatea noastră, a tuturor factorilor implicați, a întregii societăți. Aceste modificări ale legii 69/2000 sunt doar începutul reformei pe care îmi doresc să o implementez în sport, urmează legea sponsorizării activităților sportive și chiar o nouă lege a sportului, care să fie adaptată nevoilor actuale. Voi colabora cu toți factorii implicați pentru a implementa măsuri viabile, menite să aducă plusvaloare și performanță", a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Marius Duca. 


Cea mai importantă noutate care vine în sprijinul administrațiilor publice locale constă în stabilirea unui plafon maximal de 5% din bugetul aprobat pentru autoritatea publică locală care poate fi alocat cheltuielilor structurii sportive cu activitatea sportivă, ca ordonator de credite aflat în subordinea unității administrativ-teritoriale. Totodată, potrivit noilor reglementări, autoritățile publice centrale au posibilitatea să includă sume pentru finanțarea activității structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflat în subordinea sa.


Concret, actul normativ creează cadrul legal necesar administrației publice locale pentru acordarea sumelor de la bugetul local pentru finanțarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept public înființate pe raza unității administrativ-teritoriale.


În plus, având în vedere condițiile specifice de desfășurare a activităților sportive, o altă prevedere stabilește că încheierea contractelor individuale se face în mod direct, prin acordul părților.


Pe de altă parte, Ordonanța de Urgență stabilește că sportivii își vor putea desfășura activitatea în baza unui contract de activitate sportivă, în care va fi stipulată valoarea drepturilor bănești aferente activității sportive prestate de către sportivul de performanță sau de către alte persoane juridice sau fizice implicate în activitatea sportivă, respectiv modalitățile și termenele de plată.


Veniturile realizate se vor încadra în categoria veniturilor din activități independente prevăzute de Codul Fiscal.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5727 secunde