Președintele Klaus Iohannis, primit de Donald Trump la Casa Albă

181
Președintele Klaus Iohannis, primit de Donald Trump la Casa Albă - trumpiohannis-1566328232.jpg
Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de către Donald Trump. Cei doi șefi de stat urmează să aibă convorbiri oficiale.


Klaus Iohannis le-a transmis jurnaliștilor, într-o discuție informală, că este o întâlnire pe care ambii președinți și-au dorit-o de mai mult timp.


"Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate și reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO și alocarea a 2% din PIB, relația economică aflată în creștere, relația pe energie. Vor fi și discuții în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan și chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se miște un pic lucrurile", a precizat șeful statului.


Președinții României și Statelor Unite ale Americii, Klaus Iohannis și Donald Trump, vor adopta marți, la Washington, o declarație comună care privește întărirea relațiilor dintre cele două state, transmite Agerpres. Iohannis este primit la ora 21:00 la Casa Albă de omologul său american. Este a doua oară când președintele român este primit de Donald Trump la Washington. Cei doi vor aborda mai multe teme în discuția care este programată să dureze o oră și jumătate. Printre acestea se numără aprofundarea parteneriatului strategic, înzestrarea armatei, dezvoltarea relațiilor din domeniul energetic, dar și un subiect de interes pentru cetățenii români: programul viza Waiver.


Un alt subiect important de pe agenda discuțiilor va fi programul de înzestrare al armatei și alocarea a 2% din PIB pentru apărare. România a fost consecventă în alocarea procentului cerut de președintele american, chiar dacă în unele situații licitațiile au fost blocate și achizițiile întârziate. România se pregătește să cumpere alte 36 de avioane F-16 și există în discuție variantă de a cumpăra avioane noi chiar de la partenerul american. Sunt în grafic programele Patriot și HIMARS.


De asemenea, înainte de a pleca în SUA, Klaus Iohannis a spus că va discuta cu președintele Donald Trump posibilitatea creșterii efectivului de militari americani din România. "Avem disponibilitatea să găzduim mai multe efective militare în baze de pe teritoriul tării noastre.", a spus Iohannis.


Și Polonia a negociat recent și a obținut de la partenerul american sporirea prezenței pe teritoriul său cu 1000 de militari.


Cooperarea dintre cele două țări în domeniul apărării este una foarte bună, apreciază șeful statului. De altfel, România și-a mărit efectivele militare din Afganistan în urma unei decizii luate în ultima ședință CSAT.


Probabil cel mai sensibil subiect de pe agenda discuțiilor este reprezentat de dimensiunea energetică. Americanii sunt îngrijorați în legătură cu securitatea energetică în această zonă, de creșterea influenței rusești precum și de profitul firmelor americane din acest sector. Recent, firma americană Exxon a recunoscut că vrea să se retragă total sau măcar parțial din Marea Neagră, prin vânzarea unei participații la perimetrul pe care îl are în concesiune cu Petrom. Decizia de investiții a fost amânată din cauza legislației restrictive. Prin legea offshore sunt descurajate investițiile, pentru că deducerile sunt restricționate, iar amortizarea devine problematică. Astfel, Exxon se poate reorienta către noi zăcăminte mult mai mari și mai valoroase descoperite în Cipru.

În acest context, președintele Klaus Iohannis susține că există disponibilitate la nivelul guvernului "să repare" din greșeli, respectiv să modifice Legea Offshore și Ordonanța 114, care au stârnit nemulțumirea investitorilor americani.

"Americanii sunt permanent îngrijorați că Europa va deveni dependentă de Rusia la importul de gaze.", a mai spus șeful statului.

Totuși, decizia finală în ceea ce privește modificarea legislației aparține Guvernului sau Parlamentului. Astfel, problema gazelor din Marea Neagră este una de factură guvernamentală.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7789 secunde