Președintele Iohannis, vizită de stat în Italia

Duminică, 14 Octombrie 2018
195
Președintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 14 - 17 octombrie, o vizită de stat în Republica Italiană, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și al aniversării a 10 ani de la ridicarea relației bilaterale dintre România și Italia la nivel de Parteneriat strategic consolidat.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, aceasta este prima vizită de stat din ultimii 45 de ani în Italia a unui șef al statului român.

Luni, vor avea loc convorbiri oficiale cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, pe teme legate de Parteneriatul strategic consolidat dintre cele două țări și de cooperarea în plan european, internațional și securitar.

"În cadrul dialogului, o atenție deosebită va fi acordată reconfirmării caracterului special al relației bilaterale, aprofundării Parteneriatului strategic consolidat, întăririi cooperării economice și rolului comunității românești din Italia. Va fi realizat, totodată, un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv în contextul pregătirii exercitării Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, precum și pe teme internaționale", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, cei doi președinți vor participa la inaugurarea unei expoziții dedicate comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu.

Agenda va mai include întrevederi oficiale cu președintele Consiliului de Miniștri al Italiei, Giuseppe Conte, președintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, și președintele Camerei Deputaților, Roberto Fico.

Marți, Klaus Iohannis va participa la deschiderea Forumului de Afaceri România-Italia, eveniment menit să stimuleze dimensiunea economică a Parteneriatului strategic consolidat, în contextul în care, în 2017, valoarea schimburilor comerciale a fost de 14,6 miliarde de euro, cea mai ridicată valoare înregistrată în istoria relațiilor comerciale bilaterale.

"Cu o valoare estimată a schimburilor comerciale de peste 15,5 miliarde euro, în acest an, Italia este al doilea partener comercial al României și ocupă primul loc în topul investitorilor străini din punctul de vedere al numărului de companii prezente pe piață, respectiv locul cinci în clasamentul investițiilor străine în economia noastră", conform Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis va avea, la Roma, o întrevedere cu primarul orașului, Virginia Raggi, urmată de o întâlnire cu reprezentanții comunității românești, cea mai numeroasă din afara granițelor și cea mai mare comunitate străină din Peninsulă. La întâlnire va participa și Virginia Raggi, se mai arată în comunicat.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3334 secunde