Premierul Viorica Dăncilă: "Guvernul și-a asumat obligațiile ce îi revin în cadrul NATO"

Duminică, 07 Aprilie 2019
283
Guvernul României și-a asumat în mod responsabil obligațiile care revin în cadrul NATO, a declarat, ieri, premierul Viorica Dăncilă cu prilejul participării la o ceremonie militară organizată la sediul Ministerului Apărării Naționale, la împlinirea a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

"Ne-am asumat responsabilitățile de furnizor de securitate în regiunea noastră și în operațiunile NATO. Ne-am evidențiat ca aliat predictibil și de încredere, așa cum arată toate luările de poziție ale aliaților noștri. Armata română a participat la misiuni de menținere a păcii și stabilității în regiuni ca Balcanii de Vest, Afganistan și Irak. Anul acesta, ne menținem printre primele cinci state contribuitoare cu trupe la misiunea din Afganistan. Deciziile adoptate la summit-urile NATO din ultimii cinci ani au ținut cont de vocea României conducând la stabilirea unei prezențe avansate în zona Mării Negre, pe linie terestra, aeriana și maritimă, care a sporit securitatea întregii Alianțe", a declarat, citat de Agerpres, șeful Executivului.

Premierul a mai amintit că România este beneficiarul direct al consolidării posturii NATO de apărare și descurajare pe flancul estic, acordând sprijin partenerilor țării noastre din vecinătatea estică, respectiv Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

"Găzduim elemente ale ale sistemului de apărare antirachetă la Deveselu. Suntem pregătiți să facem față noilor provocări de securitate si vom continua să fim un contribuitor activ la asigurarea securității și stabilității spațiului euroatlantic, precum și la proiectarea valorilor Alianței în vecinătatea acesteia. Guvernul pe care îl conduc și-a asumat în mod responsabil obligațiile care revin în cadrul NATO. Este deja al treilea an în care România acordă 2% din PIB pentru apărare. Continuăm programele militare de înzestrare a Armatei cu echipamente moderne, care sa-i protejeze pe militarii noștri, să răspundă standardelor NATO, dar și provocărilor de securitate actuale din zona noastră sau din teritoriile unde suntem participanți la misiuni comune. Continuăm să rămânem un participat important la operațiunile NATO, pentru menținerea păcii și stabilității în diferite zone de conflict", a mai adăugat Viorica Dăncilă.

Pe de altă parte, cu acest prilej, prim-ministrul a elogiat profesionalismul și calitatea umană ale militarilor români desfășurați în teatre de operații, care s-au implicat cu trup și suflet la apărarea și îmbunătățirea vieții populațiilor locale, câștigându-le respectul și prietenia. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.343 secunde