Premierul Orban, despre indemnizațiile celor care ocupă funcții de demnitate publică

155
Premierul Orban, despre indemnizațiile celor care ocupă funcții de demnitate publică - id120351inquamphotosilonaandrei6-1575800042.jpg
Premierul Ludovic Orban afirmă că una dintre măsurile pe care Guvernul le va lua este înghețarea indemnizațiilor celor care ocupă funcții de demnitate publică, pentru ca acestea să nu mai crească atunci când este majorat salariul minim.

"Știți foarte bine că veniturile, indemnizațiile celor care ocupă funcții de demnitate publică sunt plătite în raport cu salariul minim pe economie. Și ce decizie am luat? Se va majora salariul minim pe economie, să nu crească indemnizațiile celor care dețin funcții de demnitate publică", a declarat premierul, duminică, la Prefectura Ilfov.

El a adăugat că pentru a pune în practică această decizie există două variante: fie vor fi incluse în cuprinsul legii bugetului de stat anumite reglementări specifice pentru exercițiul bugetar, fie va fi emisă o ordonanță de urgență "trenuleț", care cuprinde diferite măsuri ce sunt luate în perspectiva anului bugetar următor.

Orban a menționat, de asemenea, că se are în vedere și optimizarea structurilor organizatorice ale ministerelor, unele dintre ele fiind "suprapopulate".

"Să ne aducem aminte că circula o glumă prin Parlament - Ministerul Dezvoltării a depopulat Teleormanul. Toate structurile care au scheme umflate vor fi reorganizate, vor fi remodelate și lucrul acesta poate să ducă și la plecarea unor angajați din sistem, dar este normal. Gândiți-vă că de la 1 ianuarie 2017 au fost angajați în sistemul public peste 60.000 de angajați noi, mă refer la guvernările PSD, dintre care foarte mulți nu au parcurs etapele normale ale ocupării unei funcții publice, ci pur și simplu au fost băgați pe ușa din dos, probabil cei mai mulți pe bază de relații de rubedenie, pe bază de carnet de partid la PSD sau pe baza altor tipuri de relații mai degrabă personale decât pe baza unor criterii serioase de angajare în sectorul public", a afirmat acesta.

Premierul a mai afirmat că este studiată foarte atent și politica detașărilor, dând ca exemplu Ministerul de Interne, unde susține că sunt peste 1.000 de angajați detașați în alte instituții.

"Dacă Ministerul de Interne poate să își desfășoare activitatea fără cei detașați, să îi plătească pe cei detașați instituțiile în care au fost detașați, nu Ministerul de Interne. (...) S-a practicat o altă politică ciudată: au fost detașați din sectorul privat în sectorul public, adică nu au parcurs o procedură de concurs, au fost detașați din privat în sectorul public și cred că nu vom mai perpetua această modalitate de a ocupa funcții publice. Singura modalitate prin care un om poate să ocupe o funcție publică trebuie să rămână concursul, iar concursul trebuie organizat în condiții de transparență, de obiectivitate, pe baza unor proceduri corecte și făcând cunoscute criteriile de selecție către cei care vor să participe la concurs. Orice om care lucrează în sectorul public și care nu își îndeplinește atribuțiile pe care le are în fișa postului trebuie să înțeleagă că s-a schimbat situația în administrația publică. Evaluarea activității funcționarilor se va face exclusiv pe bază de rezultate, pe bază de viteza de soluționare a problemelor", a încheiat el.

Premierul Ludovic Orban a participat, duminică, la preluarea mandatului de prefect al județului Ilfov de către Daniel Zamfir.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4874 secunde