Pregătiri pentru alegerile locale din 27 septembrie. Reguli de pandemie în ziua votării

790
Pregătiri pentru alegerile locale din 27 septembrie. Reguli de pandemie în ziua votării - reguliparticipare-1598892707.jpg

Articole de la același autor

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a declarat, ieri, că, scrutinul din 27 septembrie reprezintă un test pentru toată populația. Iar dacă regulile vor fi respectate, nu ar trebui să existe o creștere a răspândirii virusului, a subliniat acesta. El a explicat pas cu pas procedura și măsurile de siguranță din ziua votului în secțiile de votare. În plus, a estimat o prezență la vot de aproximativ 50%.

"Vor fi asigurate materiale de protecție pentru personalul secțiilor de votare: măști, dezinfectanți și mănuși. Fiecare cetățean va primi la intrarea în secția de votare mască și dezinfectant. La intrarea în secția de votare, cetățeanul se va prezenta la operatorul de calculator. Bineînțeles, purtând mască și dezinfectându-se. Va face o identificare de trei secunde în fața operatorului de calculator căruia i-a prezentat actul de identitate. După identificare și permisiunea de a-și exercita dreptul la vot, potrivit operațiunilor din acest sistem informatic, se prezintă la președintele secției de votare sau la persoana desemnată în acest sens la nivelul secției de votare. La fel, se va realiza o identificare de câteva secunde, pentru că se prezintă încă o dată actul de identitate. Se semnează în lista electorală, se înmânează actele de votare, buletinele de vot. După exercitarea dreptului de vot, din nou se va dezinfecta cetățeanul. Își va ridica actul de identitate și va părăsi secția de votare, la fel, după dezinfectare, astfel încât să ne asigurăm că nici la intrare, nici la ieșire, cetățeanul nu va răspândi acest virus", a precizat președintele AEP pentru Agerpres.

Asta înseamnă că pentru identificare, cetățeanul își va soate masca de două ori pentru câteva secunde, în fața operatorului și a președintelui secției de votare. De asemenea, va fi păstrată distanța de un metru între persoane și între membrii secțiilor de votare. Se vor pune panouri despărțitoare în fața alegătorilor acolo unde spațiul nu este mare. Încăperile vor fi aerisite în permanență pentru ca aerul să circule. Persoanele care sunt internate în spitale COVID-19, în izolare la domiciliu sau în carantină pot solicita urna mobilă pentru a vota.

Pandemia a scumpit organizarea alegerilor locale, atât cu măsurile de protecție sanitară dar și cu indemnizațiile corpului electoral care au fost majorate. Totalul costurilor se ridică la aproximativ un milliard de lei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7726 secunde