PNȚCD rupe căruța ARD la Constanța: "Se fac anumite presiuni interne asupra domnului Chiru"

Joi, 04 Octombrie 2012, 19:41
850
Liderul PNȚCD Constanța, Tudor Chesoi, a declarat, în contextul unei conferințe de presă, că membrii partidului nu vor mai candida pe listele Alianței România Dreaptă pentru alegerile parlamentare. Chesoi a precizat că această decizie a fost luată din cauza negocierilor defectuoase cu PDL cu privire la colegiile pe care țărăniștii ar fi urmat să candideze. Țărănistul a declarat că, deși a avut o colaborare bună cu Gigi Chiru, nu poate accepta că acesta îi ascultă pe democrat-liberalii care nu simpatizează PNȚCD și că dă întâietate la alegerea colegiilor unor formațiuni mai mici din ARD.


Președintele Filialei Constanța a PNȚCD a declarat, în primă fază, că a renunțat la intenția de a candida pe un post de parlamentar, pentru că, spune el, nu vrea să piardă scaunul de consilier municipal. Acesta a precizat că în locul său ar fi trebuit să candideze profesorul Andrei Gheorghe, care a mai ocupat un post în Parlamentul României, și care, "este cel mai îndreptățit să preia o astfel de funcție". Chesoi a continuat să explice că, în urma discuțiilor purtate la nivelul Biroului Județean al PNȚ, a propus colegilor de alianță să-i ofere posibilitatea lui Gheorghe de a candida pe unul dintre colegiile 8, 9 sau 10, însă liderul PDL Constanța, Christian Gigi Chiru, nu a fost de acord. 
"PNȚCD este un partid consecvent în acțiunile sale. Am susținut candi-datura președintelui Traian Băses-cu, am susținut PDL la cele două refe-rendumuri și i-am ajutat să ajungă la guvernare. Nu regretăm acest lucru. Totuși, considerăm că, pentru aceste eforturi, trebuie să primim ceea ce merităm și să fim considerați parteneri serioși de alianță. Astfel, după mai multe runde de negocieri la nivelul alianței, în care avem o contribuție decisivă la conturarea formațiunii ARD ca dreapta politică pentru alegători, am constatat că cei de la PDL nu au o apreciere realistă în ceea ce privește importanța PNȚCD. Ne așteptam să primim altfel de oferte. În ultima ședință de Birou, am decis să-mi retrag candidatura pentru funcția de deputat, deoarece nu vreau să pierd scaunul de consilier municipal. Acesta nu poate fi cedat și nu-mi aparține mie, ci partidului. După un studiu electoral la nivelul județului Constanța, am ajuns la concluzia că profesorul Andrei Gheorghe are cele mai multe șanse să câștige un loc în Parla-mentul României. Pretenția noastră față de colegii de alianță a fost ca reprezentantul nostru să poată candida pe unul din colegiile 8, 9 sau 10. Ni s-au oferit niște colegii care, din punctul nostru de vedere, sunt oferite așa doar ca strategie de negociere a PDL. Ni s-au dat colegii precum 2 și 3, unde există candidați ai PSD, care au peste 50%. În această situație, decizia partidului este aceea de a nu participa în ARD pentru alegerile parlamentare. Candidații noștri vor merge în această cursă electorală independenți, ei neputând să candide-ze sub sigla partidului", a declarat Chesoi. 


"Ni s-a spus că este presiunea prea mare pe acele colegii"
Acesta a mai precizat că profesorul Andrei Gheorghe își va alege primul colegiul pe care dorește să candideze, iar membrii din organizația de tineret a partidului se vor ocupa de strângerea semnăturilor. 
Întrebat dacă țărăniștii rămân în alianță, Chesoi a menționat: "Nu am părăsit această alianță. Doar că vom avea candidați independenți la parlamentare. Totuși, noi credem că cei de la PDL Constanța vor reveni asupra acestei decizii. Cred că se fac anumite presiuni interne asupra domnului Chiru din partea celor care nu au la suflet membrii PNȚCD, cei care s-au aflat după mine la alegerile locale pe lista de consilieri, oameni precum Florin Gheorghe. Totuși, domnul Chiru are obligația de a le explica celor din PDL care «simpatizează» PNȚCD că realitatea este alta decât cea văzută de dânșii. De altfel, ni s-a spus că sunt presiuni foarte mari pentru aceste colegii, dorite de mai mulți membri PDL și de alți colegi din formațiune", a precizat Chesoi. 


Noua Republică Constanța va avea candidat la parlamentare
Tot Chesoi a declarat, ieri, că ținta principală a partidului ar fi fost Colegiul 8, deținut actualmente de pesedista Manuela Mitrea. Deși din punctul de vedere al țărăniștilor, ei ar fi trebui să-și aleagă primii, după PDL, colegiile, Chiru a decis să permită președintelui formațiunii Noua Republică, Cătălin Anghel, să candideze în această regiune. 
Contactat telefonic, tălin Anghel a declarat pentru Cuget Liber că, pentru formațiunea pe care o conduce, "negocierile au fost fructuoase", partidul reușind să obțină un colegiu, fără a preciza însă despre care anume este vorba. 


Culețu încă negociază cu PDL
Potrivit președintelui Partidului Forța Civică din Constanța, Dănuț Culețu, nici în ceea ce privește formațiunea sa, negocierile nu sunt finalizate. 
"Vom avea discuții și astăzi (ieri - n.r.). Am tot avut, însă nu s-a stabilit nimic", a precizat Culețu. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.4952 secunde