PNL și PSD, alianță pentru Aleea „Hollywood Walk of Fame”. USR-PLUS ripostează!

1286
PNL și PSD, alianță pentru Aleea „Hollywood Walk of Fame”. USR-PLUS ripostează! - fondsedintaconsiliullocal2020-1630429969.jpg
Consilierii locali s-au reunit, marţi, în şedinţă ordinară online, pentru a dezbate proiectele de hotărâre care s-au aflat pe ordinea de zi. Acestea au fost în număr de 50, iar pe ordinea de zi suplimentară a existat un singur proiect. Unul dintre cele mai importante dintre aceste proiecte, cel care viza aprobarea implementării la nivelul municipiului Constanța a proiectului „Hollywood Walk of Fame”, a necesitat cel mai mult timp pentru a fi dezbătut.

Aşa cum au anunţat încă de zilele trecute, consilierii USR-PLUS au votat împotriva acestui proiect şi au şi motivat decizia.

„În dezbaterile din cadrul comisiei nr. 1 am atras atenţia asupra inoportunităţii implementării acestui proiect. Vreau să menţionez faptul că noi la USR-PLUS nu suntem de acord cu această oportunitate de a analiza un proiect care este de neacceptat pentru oraşul Constanţa în acest moment. Există astfel de alei la Sibiu şi la Mangalia, dar ele nu presupun licenţe. Nu se plătesc atâţia bani. Oraşul Constanţa are un patrimoniu culturat istoric foarte bogat. Această licenţă este foarte scumpă. Costurile sunt exorbitante. Considerăm că aceşti bani trebuie să se ducă în promovarea valorilor din Constanţa şi în crearea de noi monumente şi clădiri reprezentative pentru oraş. Noi vom vota împotrivă”, a declarat liderul USR-PLUS Constanţa, Dumitru Caragheorghe într-o intervenţie avută în cadrul şedinţei.

Surpriza a venit din tabăra adversă. Deşi există o alianţă între PNL şi USR-PLUS, iată că liberalii au votat împreună cu consilierii locali PSD pentru trecerea acestui proiect.

„Îl ascultam pe domnul Caragheorghe și mă întrebam dacă el chiar crede ce spune. Un proiect căruia i s-a dat o importanță și să speculăm o lovitură de imagine cu mulți bani. Ține de nelegalitate cu privire la încălcarea legislației privind legea achizițiilor publice și trebuie să fim foarte atenți și dvs. ca aparat administrativ la modalitatea și respectarea a cum se fac anumite achiziții publice directe. Ăsta este un aspect care trebuie luat în seamă de viitoarea comisie”, a spus Costin Răsăuţeanu.

La rândul lui, primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac a declarat că vrea să vadă dacă este posibil ca acest proiect să se implementeze în oraşul de la malul mării, nu că va fi implementat imediat.

Astfel, proiectul a fost aprobat cu 18 voturi „pentru” (PNL și PSD) şi 9 „împotrivă” (USR-PLUS).

Ce presupune implementarea proiectului „Hollywood Walk of Fame”

Primăria Constanța a purtat o corespondență cu Camera de Comerț din Hollywood, titularul licenței, care a transmis un draft de protocol, pe email, către primarul Vergil Chițac, city-managerul Felicia Ovanesian și directorul Direcției Servicii Publice, Horia Constantinescu. Cea mai mare problemă a acestui proiect o reprezintă costurile necesare pentru a-l demara. Taxa de licenţă pentru proiectul WOF România este constituită din minim 4.250.000 de dolari americani, bani care trebuie plătiţi în următorii 20 de ani. De remarcat că 150.000 de dolari americani reprezintă un avans la începerea execuţiei acestui agrement.

Tot 150.000 de dolari americani reprezintă rata care trebuie plătită în ziua în care se lansează WOF România, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2023 pentru Faza I a proiectului.

Din proiect reiese că va exista o taxă anuală în valoare de 150.000 de dolari plătibilă la 1 ianuarie a fiecărui an, începând din 2024 până în 2026 sau până la deschiderea Fazei 2 a proiectului. 200.000 de dolari se vor plăti la data deschiderii expansiunii Fazei 2, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2027. Tot 200.000 de dolari o reprezintă rata anuală din anul 2028 până în 2031, în timp ce rata va creşte la 250.000 de dolari, începând din anul 2032 şi până în 2042.

Primăria Constanţa vrea să amenajeze două alei, una pe Faleza Cazinoului, alta – etapa a doua – în Piața Ovidiu.

Ce alte proiecte au mai fost votate de către consilieri

Consilierii locali au aprobat premierea tuturor elevilor care au obținut nota 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, precum și a profesorilor îndrumători cu câte 1000 de lei fiecare.

Tot marţi a fost adoptat Regulamentul de acces în zona Peninsulară. Scopul acestui proiect este reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța prin realizarea unei structuri rutiere adaptate cu precădere circulației pietonale, așadar era absolut necesară reglementarea accesului mașinilor în această zonă.

La propunerea primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, a fost aprobat un proiect prin care va începe achiziția serviciilor juridice de consultanță, asistență și reprezentare în vederea înființării Clubului Sportiv Municipal Constanța, un cadru unitar în care să fie organizate toate activitățile sportive din municipiul Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6164 secunde