PMP cere modificarea legii care îngrădește dreptul la vot al românilor din diaspora

743
PMP cere modificarea legii care îngrădește dreptul la vot al românilor din diaspora - pmpceremodificarealegii-1469967643.jpg
PMP solicită Guvernului României corectarea de urgență a ca-rențelor prevederilor legale privind votul românilor din străinătate, astfel încât aceștia să se poată înscrie online în Registrul Electoral, iar secții suplimentare de vot să fie înființate prin ordin al MAE. 


"Conform prevederilor actuale, cetățenii români din străinătate care vor să voteze prin cores-pondență trebuie să parcurgă o procedură dificilă și demotivantă: să descarce de pe internet cererea de înscriere în Registrul Electoral, să o completeze, să atașeze documentele care atestă reședința sau domiciliul și să depună setul de documente personal sau să le transmită prin poștă la reprezentanțele MAE din statul în care locuiesc. În condițiile în care ce-rerea de înscriere se descarcă electronic de pe site-ul MAE, de ce nu ar fi posibilă scanarea și transmiterea tuturor documentelor necesare în format electronic?", argu-mentează președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, într-un comunicat de presă. 


De asemenea, el mai cere să poată fi înființate secții suplimentare de vot prin ordin al Ministrului Afa-cerilor Externe în toate localitățile unde sunt comunități numeroase de români. 


O altă schimbare cerută vizează modificarea art. 5 alineat 3 din Legea 288/2015 privind votul prin corespondență, astfel încât alegă-torii să își poată verifica înscrierea în Registrul Electoral imediat și în mod permanent. Până la acest moment, potrivit Autorității Electorale Permanente, 3.613 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.913 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 700 au optat pentru votul în secțiile de votare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6374 secunde